Vrachtauto met varkens bijna uur in volle zon: boete

attachment-001_food-image-VLS4160I01

Een chauffeur van een veewagen en het transportbedrijf waar hij werkt, krijgen een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), omdat de chauffeur een vrachtwagen met 177 slachtvarkens bijna een uur in de volle zon op een parkeerterrein heeft laten staan. Inspecteurs van de NVWA zagen de vrachtwagen met aanhanger op dinsdag 30 juni staan bij een wegrestaurant in Boxtel.

Bij controle bleek dat het ventilatiesysteem in de vrachtwagen niet aan stond, omdat de chauffeur bang was dat de accu’s leeg zouden raken. Toen de chauffeur de ventilatoren wel aanzette bleek een groot deel van de ventilatoren ook niet te werken. De varkens waren erg benauwd. De varkens zijn zo snel mogelijk naar het slachthuis in de buurt gebracht.

Extreme temperaturen

Voor alle diertransporten geldt dat de dieren moeten worden beschermd tegen extreme temperaturen. Vrachtwagens die langer dan 8 uur onderweg zijn moeten voorzien zijn van een ventilatiesysteem dat er voor zorgt dat de temperatuur in de wagen niet hoger dan 30 graden wordt. Dit ventilatiesysteem moet ook als de vrachtwagen stil staat, nog minimaal 4 uur kunnen werken. Inspecteurs van de NVWA hebben tijdens het warme weer extra aandacht voor deze regels.

Verruimde tijden voor keuringen

Transportbedrijven en chauffeurs zijn verantwoordelijk voor het naleven van de regels van dierenwelzijn en voor het plannen van ritten zodat dieren niet tijdens het heetst van de dag worden vervoerd. Om transporteurs hierbij tegemoet te komen, heeft de NVWA de keuringstijden de komende dagen verruimd. Exportkeuringen kunnen de komende dagen vanaf 4 uur ’s ochtends worden aangevraagd, normaliter is dit vanaf 7 uur.

Lees ook
NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

Om de verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse Varkenspest (AVP) tegen te graan scherpt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit de regels voor transporthygiëne van vee aan. “Betere reiniging en ontsmetting van veewagens en containers is dringend noodzakelijk”, aldus NVWA.

Wakker Dier maakt nominaties Liegebeest 2022 bekend

Wakker Dier maakt nominaties Liegebeest 2022 bekend

Wakker Dier heeft de vijf nominaties voor de Liegebeestverkiezing van 2022 bekendgemaakt. Met deze verkiezing wil Wakker Dier misleidende uitspraken over dierenwelzijn aanpakken en bedrijven en consumenten scherp houden.

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.