Vooruitzichten voor de vleessector zijn matig

2 januari 2017

Vleesfabrikanten in de Europese Unie moeten zich erop instellen dat ze de komende 10 jaar slechts beperkt kunnen groeien. In een recent gepubliceerde vooruitblik richting 2026 stelt de Europese Commissie dat de vleesproductie in de komende 10 jaar in totaal met slechts 1 procent gaat toenemen tot 47,5 miljoen ton.

De consumptie daalt in de 15 oerlanden van de Europese Unie, onder meer onder invloed van de maatschappelijke discussie over vlees en gezondheid, met 600 gram per persoon. Alleen in de 13 landen die in 2004 zijn toegetreden is sprake van groei. De toenemende vraag buiten de Europese Unie zorgt wel voor een toename van de export met 3 procent naar 4,9 miljoen ton.

Rundvlees consumptie daalt

De markten voor varkens en schapen blijven volgens de experts in Brussel ongeveer stabiel. Door de afname van het aantal koeien zal de productie en consumptie van rundvlees wel gaan dalen. Alleen bij pluimvleevlees verwacht de Europese Commissie de komende jaren serieuze groei. De productie ligt in 2026 vermoedelijk 5 procent hoger dan in 2016.

Altijd op de hoogte blijven?