Voeding helpt inflatie verder de put in

Goederen en diensten voor consumenten zijn voor het eerst in bijna dertig jaar goedkoper geworden dan een jaar eerder. Minder harde groei van de prijzen van voedingsmiddelen spelen daarbij een belangrijke rol.

De inflatie in juli daalde naar min 0,3 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. In juni waren voedingsmiddelen nog 1,4 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsstijging in juli was met 0,5 procent minder sterk. Dit had een verlagend effect op de inflatie. Ook goedkopere benzine en de prijsontwikkeling van pakket- en vliegreizen naar het buitenland drukten de inflatie.

Inflatie ook zonder deze factoren gedaald

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, kijkt het statistiekbureau ook naar de inflatie exclusief deze producten. De inflatie in juli volgens deze maatstaf kwam uit op 0,3 procent. In de voorgaande twee maanden was dit 0,5 procent.

Inflatie ligt nu verder onder het niveau van de eurozone

Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode namen de consumentenprijzen vorige maand af, van min 0,2 procent in juni, tot min 0,6 procent. Daarmee is de inflatie in Nederland nog verder onder het niveau van de eurozone komen te liggen.

Ontwikkeling is al langere tijd aan de gang

Volgens het CBS ligt de prijsstijging in Nederland al langere tijd ‘duidelijk’ onder het langjarige gemiddelde van 2 procent. Goederen worden al sinds 2014 goedkoper, terwijl de prijsstijging van diensten vanaf de tweede helft van 2015 steeds kleiner is geworden. De afgelopen tweeënhalf jaar was de inflatie in vrijwel alle maanden lager dan 1 procent. Dit is de langste aaneengesloten periode in bijna dertig jaar waarin de inflatie lager was dan 1 procent.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Groei omzet voedingsmiddelenindustrie in laatste kwartaal 2022

Groei omzet voedingsmiddelenindustrie in laatste kwartaal 2022

In het vierde kwartaal van 2022 groeide de omzet van de totale Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tonen een omzetgroei van 18,8 procent voor voedings- en genotmiddelenindustrie ten opzichte van 2021. Deze stijging is met name te danken aan hogere prijzen.

ING signaleert tweedeling binnen de industriële sector

ING signaleert tweedeling binnen de industriële sector

Gert Jan Braam, Sector specialist Industry van ING Sector Banking signaleert een al langer dalende trend in de productie van de Nederlandse industrie en een tweedeling binnen de sector.

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.