VN organiseert wedstrijd voor bedrijven die het voedselsysteem transformeren

17 mei 2021

Kleine en middelgrote bedrijven en start-ups die zich bezighouden met het transformeren van voedselsystemen, kunnen zich opgeven voor de Best Small Business-wedstrijd van de Verenigde Naties.

De competitie, die voluit “Best Small Business: Good Food for All” heet, wordt georganiseerd door de Food Systems Summit van de Verenigde Naties. De VN zoekt 50 ondernemingen die bijdragen aan de 17 Werelddoelen (zie kader), door te voorzien in gezond en duurzaam voedsel en die lokale banen scheppen. De Summit richt daarbij de spotlights op bedrijven die de manier waarop voedsel wordt geproduceerd transformeren, zodat er minder wordt verspild.

17 Werelddoelen

De 17 Werelddoelen is een serie ambities die “wereldwijd een einde gaan maken aan allerlei dingen die het leven op aarde niet makkelijker maken”, zie ook 17doelendiejedeelt.nl. In 2015 zijn deze door 193 wereldleiders afgesproken en de deadline om de doelen te behalen is 2030. In de Werelddoelen ligt de nadruk op klimaatverandering. Ook is er aandacht voor inkomensverschillen, gelijkheid op meerdere maatschappelijke vlakken en zaken als gezondheidszorg en onderwijs.

De organisator richt zich tot ondernemingen over de hele wereld, die helpen bij het verstrekken van gezond voedsel aan hun gemeenschappen en het creëren van banen voor de lokale bevolking. En nodigt hen uit om ideeën en suggesties uit te wisselen over hoe hun landen en economieën hun positieve impact kunnen maximaliseren. 

In het persbericht zegt Dr. Agnes Kalibata, speciale gezant van de secretaris-generaal van de VN voor de Food Systems Summit 2021: “Over de hele wereld moeten leiders aandacht schenken aan de verborgen bijdrage van de kleinere bedrijven die gemeenschappen voeden, banen creëren en de natuur herstellen. Deze bedrijven en hun werknemers vormen de voorhoede van de inspanningen om onze voedselsystemen te versterken. De wedstrijd is erop gericht deze inspanningen te vieren en hun inspirerende verhalen te laten zien.”

Aanvragers worden uitgenodigd voor toekomstige Food Systems Summit-evenementen en de beste bedrijven mogen zichzelf presenteren tijdens een event in Rome in juli 2021. Ondernemingen met 5 - 250 werknemers mogen meedoen. In totaal is er $100.000 aan prijzengeld beschikbaar. Meer informatie over de wedstrijd en het aanmeldingsproces vind je hier. Aanmelden kan tot 4 juni 2021. Via deze link lees je alles over de VN-top over voedselsystemen in 2021.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?