Vleeswaren openen nog steeds een crime

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

HILVERSUM – Het openmaken van voorverpakte vleeswaren en kaas vormt een blijvende bron van ergernis. Ze behoren tot de vijf onhandigste verpakkingen.

HILVERSUM – Het openmaken van voorverpakte vleeswaren en kaas vormt een blijvende bron van ergernis. Ze behoren tot de vijf onhandigste verpakkingen.


Dat meldt Vara-programma Kassa komende zaterdag op tv. Zo’n 6.000 consumenten hebben afgelopen weken hun ergernis over verpakkingen doorgegeven. Op basis daarvan is een top-5 opgesteld.


Voorverpakte vleeswaren en kaas staat op 4. Niet open te krijgen, is de meest geuite klacht. En áls je al mazzel hebt dat er een apart lipje aan zit, dan zit dat vaak even vast als de rest van het plastic.


Twee andere lastig open te maken producten betreffen frisdrankpakken. Op 2 staat de plastic doordrukstrip en op 5 de schroefdop op die pakken. De plastic strip is lastig open te maken, en áls het lukt, vliegen de spetters in het rond. Bovendien gaat het schenken vaak met knoeien gepaard.


Een schroefdop op een frisdrankpak is niet veel beter. Óf de plastic punt aan de dop krijgt bij het draaien het karton niet open, óf je draait juist de hele bovenkant eraf. Een kliederboel wordt het in ieder geval.


Volgens productergonoom Carien Stephan denken fabrikanten te weinig aan gebruikers en gebruiksvriendelijkheid. Ze kijken eerder naar transport (het product moet heel blijven) en kosten.


Verpakkingsergernis top 5:

1. Blisterverpakkingen (hard plastic, vooral gebruikt bij memorycards en computeraccessoires)

2. Doordrukstrips frisdrankpakken

3. Dichtgesealde cd’s/dvd’s/videobanden

4. Voorverpakte vleeswaren

5. Frisdrankpakken met schroefdop


Lees ook:

Kassa kiest onhandigste verpakking (4 december 2006)


Altijd op de hoogte blijven?