Vleesbranche in de media – week 16

Rauw vlees met mes_pixabay

Foto: Pixabay

Kweekvlees op Koningsdag, slager voorkomt uitbraak van pokken en waarom verkopen slagers spekkoek? Wat kwam er deze week over de vleesbranche voorbij in de media?

Verduurzaming
“Als het over de verduurzaming van ons voedsel gaat, wordt er vaak naar boeren gewezen”, staat er te lezen op Pointer. “Maar uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat de klant het grootste obstakel is in de omschakeling naar duurzame landbouw.”

Personeelstekort
Veel sectoren worstelen met een tekort aan personeel. Ook de vleesbranche. Hoe houdt je je medewerkers binnen? In het FD alles over het stay-gesprek. “In zogenoemde ‘blijfgesprekken’ kunnen leidinggevenden met hun teamleden bespreken of ze zich nog gelukkig voelen op hun werk. Een bindmiddel of te geforceerd?”

Kweekvlees op Koningsdag
Kweekvleesproducent Mosa Meat staat op koninklijk verzoek op 27 april op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht, meldt 1Limburg. “Blijkbaar gelooft het koninklijk paar ook in onze missie. Dat is mooi. Wij denken dat ons kweekvlees echt noodzakelijk is.”

Slager voorkomt pokkenuitbraak
In de reeks Plagen & Tegenslagen van De Gelderlander aandacht voor slager Jos Lion uit Boxmeer. Hij voorkwam in 1892 een grote uitbraak van de pokken in Boxmeer.

Spekkoek bij de slager
Omroep West vraagt zich af waarom er bij verschillende slager spekkoek in de vitrine ligt. De Indische zoetigheid bevat immers geen vlees. Verschillende slagers vertellen waarom zij de lekkernij verkopen. “We verkopen het veel. Het is een leuk product om erbij te houden.”

Week van de witte worst
In Gent is het de Week van de Boudin, ambachtelijke witte worsten met verschillende smaken. “De boudin blanc is dé guilty pleasure van heel wat Belgen”, vertelt Jeroen Tavernier aan PZC. Hij gaf deze klassieker een nieuwe invulling.

Dubbeldoel-koe
SA24 spreekt slager Fokke de Roos. Hij heeft rundvlees van Fries roodbonte koeien uit Jonkerslân. Een zeldzaam ras én een dubbeldoel-koe.

Nieuwe eigenaar slagerij
De Limburger gaat langs bij Fabio Scheeren. Hij is sinds kort de nieuwe eigenaar keurslagerij Van Melick in Hoensbroek. “Vakmanschap, kwaliteitsproducten en duurzaam lokaal produceren staan voorop.”

Dossiers
Lees ook
Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Tijdens de coronalockdowns schreef chefkok Jimmy de Leeuw samen met zijn vrouw en schoonzus Aangenaam, een basiskookboek met een beetje extra. Naast recepten biedt het boek informatie over materiaal en keukentechnieken en biedt een kijkje in de professionele keuken.

‘Overstap van bank naar slagerij was goede zet’

‘Overstap van bank naar slagerij was goede zet’

Ruim dertig jaar werkte hij bij een bank en nu heeft Willem Kouwenoord (52) zijn eigen worstmakerij/rookhuis. Bij SVO volgde hij de training Worstmaker en komend schooljaar start hij met de mbo-opleiding Productiemedewerker slagerij. “Ik ga de basis leren.”

Enquête: Wat merken slagers van stijgende energieprijzen

Enquête: Wat merken slagers van stijgende energieprijzen

MKB-Nederland en VNO-NCW onderzoeken met een enquête welke effecten de stijgende energieprijzen op de bedrijfsvoering van ondernemers hebben. Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) roept slagers op om deel te nemen aan dit onderzoek.