Vleesbranche in de media – Week 14

8 april 2022 Redactie Vleesmagazine Iñigo De la Maza

Week van de slager, dreigend tekort aan slagers en stervensbegeleiding bij koeien. Wat kwam er afgelopen week voorbij in andere media over de vleesbranche?

Tekort aan personeel

Veel branches worstelen met een tekort aan personeel. Zo ook de vleesbranche. Naomi Ellemers schrijft er in het FD een opiniestuk over. “Het bieden van goede arbeidsvoorwaarden is niet meer voldoende. Werknemers hebben ook andere behoeften op de werkvloer.”

 

Week van de Slager

 

De Week van de Slager komt aan bod bij Omroep Groningen. De omroep spreekt onder andere slager Koen Vergeer van de biologische slager De Groene Weg. “Ik denk dat de slager nog wel toekomst heeft.”

Ook de Telegraaf heeft aandacht voor de Week van de Slager. Het dagblad laat Astrid Drenthe-Ruiter, slager in Amstelveen, aan het woord. Ze merkt dat het beroep steeds minder in trek is. “Ik ben juíst slager omdat ik zo van dieren houd.”

De column van Linda Akkerman in het Brabants Dagblad gaat ook over de Week van de Slager. “Ik kan me niet heugen dat ik in vrienden­boek­jes heb zien staan dat een klasgenoot­je ervan droomde om later met bloederig vlees in de weer te gaan”

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Tekort aan slagers

Het dreigende tekort aan slagers komt aan bod bij de NOS. "Van de 1708 slagerijen in Nederland, zijn de meeste eigenaren ouder dan 50", zegt Vera de Jonge namens Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf (Sovvb). Zij hebben grote moeite met het vinden van opvolgers, vervolgt ze. "We hebben behoefte aan vers bloed. Niet alleen slagers zelf, maar zeker ook verkooppersoneel."

Ook bij EenVandaag aandacht voor het gebrek aan slagers. “Je hebt nieuwe, jonge mensen nodig die verliefd worden op de slagerij”, zegt Slager Wim van Rooij. “Die dan ineens zeggen: 'Ik ga een andere opleiding doen, ik ga naar de slagersvakschool. Dit is echt mijn ding. Klanten helpen, nieuwe technieken, barbecues.' Dat moet je hebben.”

Stervensbegeleiding koeien

Het AD spreekt Geerten Kalter. Hij begeleidt de koeien van de biologisch dynamische boerderij Hoeve Biesland bij het sterven voor de slacht. “Bij sommigen zijn de ogen tot spleetjes geknepen – zoveel genot geeft het en geruststellend is het.”

Toekomst veehouderij

De Tweede Kamer debatteerde deze week voor het eerst tijdens deze kabinetsperiode over de toekomst van de veehouderij in Nederland. Politiek verslaggever Wilma Borgman praat de luisteraar bij in NOS Met het Oog op Morgen.

Slachthuis Oost-Graftdijk

Nieuwe Oogst laat de 22-jarige Lisa Beets aan het woord. Zij kocht in 2019 samen met haar vriend Robin Vedder het slachthuis in het Noord-Hollandse Oost-Graftdijk. Binnenkort openen ze een eigen worstmakerij. “Door alles in eigen beheer te hebben, voorkom je dat er te veel geld verdwijnt.”

 

Altijd op de hoogte blijven?