Vlees opnieuw gelinkt aan kanker

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

WASHINGTON – Opnieuw is er een onderzoek uitgekomen waarin de consumptie van roodvlees wordt gelinkt aan kanker.

WASHINGTON – Opnieuw is er een onderzoek uitgekomen waarin de consumptie van roodvlees wordt gelinkt aan kanker.

Wetenschappers van Harvard Medical School onderzochten gedurende tien jaar ruim 90.000 vrouwen. Zij vulden in 1991, 1995 en 1999 formulieren in waarop zij aangaven welke producten zij aten en drinken en hoe vaak ze dit deden. Elke twee jaar moesten zij melden of ze borstkanker hadden ontwikkeld of niet.

Uit het onderzoek bleek uiteindelijk dat vrouwen tussen de 40 en 50 jaar, die dagelijks meer dan normale porties roodvlees aten, vaker borstkanker hadden ontwikkeld dan andere vrouwen. De wetenschappers sluiten overigens niet uit dat de het risico op borstkanker werd vergroot door groeihormonen die Amerikaans vee in hun veevoer krijgen.

Volgend jaar publiceert de World Cancer Research Fund de resultaten van een groot onderzoek naar de oorzaken van kanker. Nu al is bekend dat de vleesconsumptie daarin behoorlijke aandacht zal krijgen. Volgens de internationale vleesindustrie kan dat een ramp betekenen voor de sector.

‘Het is daarom zaak dat we de krachten bundelen en de consument duidelijk maken dat vlees alleen niet van invloed is op het ontwikkelen van kanker.'

De resultaten van het Harvard-onderzoek zijn gepubliceerd in Archives of Internal Medicine.

Lees ook:

Van vleeswaren alleen krijg je geen kanker (2 augustus 2006)

Rapport kan ramp voor vleessector betekenen (19 oktober 2006)

Of bekijk alle berichten in de rubriek 'Vlees en gezondheid'

Altijd op de hoogte blijven?