KNS: Loop niet vooruit op onderzoek relatie vlees en kanker

26 oktober 2015 Vleesmagazine

De KNS wil dat de vleesbranche niet vooruitloopt op het onderzoek naar vleeswaren en kanker. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft bewerkt (rood) vlees toegevoegd aan de lijst van kankerverwekkende stoffen.

De KNS laat op haar website haar standpunt weten. KNS: 'Wij betreuren de wijze waarop de resultaten van het WHO-onderzoek gepubliceerd zijn. Op basis van de berichtgeving trekken lezers mogelijk de conclusie dat vleeseten dezelfde risico’s met zich brengt als roken. Het feit dat deze beide stoffen in een zelfde categorie zijn ondergebracht betekent echter niet dat de producten een gelijkwaardig gevaar opleveren. De KNS benadrukt daarom de nuance in het WHO-onderzoek.

Nieuw in dit onderzoek is dat de relatie tussen dikke darmkanker en de consumptie van bewerkt vlees is vastgesteld. Wat meer benadrukt had mogen worden is dat er alleen een risico-toename van dikke darmkanker door bewerkt vlees te consumeren is, als dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees geconsumeerd wordt. In Nederland wordt gemiddeld 15 - 20 gram vleeswaren geconsumeerd. Dus de risico’s zijn er alleen voor die consumenten die veel bewerkt vlees eten. De klant van de slager kan gewoon vlees blijven eten, maar met mate en op verantwoorde wijze bereid, door de vakman of de consument zelf.

De KNS en haar leden hebben zowel dierenwelzijn als gezondheid hoog in het vaandel staan, dit is verankerd in de kernwaarden. De hoge kwaliteit, het vertrouwen en de herkomst zijn belangrijker dan de hoeveelheid die wordt verkocht. Door de berichtgeving denken meer consumenten ook zo en de verwachting is dat daardoor meer consumenten de weg naar de slager vinden. De slager kan de consument goed informeren over vlees en vleeswaren; waar het vandaan komt, wat er in zit en hoe het gemaakt is. Vlees en vleeswaren passen nog steeds prima in een goed voedingspatroon.'

VNV

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt de indeling van de WHO. ‘Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl’, aldus de belangenorganisatie. VNV wijst erop dat Nederlanders gematigde vleeseters zijn. ‘Nederlanders eten gemiddeld 20 gram vleeswaren per dag, beduidend lager dan wat als overmatig wordt gezien: meer dan 50 gram per dag.’

Onderzoek

Industrieel bewerkte vleessoorten zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees komen op de lijst van kankerverwekkend stoffen van de WHO. Volgens de organisatie neemt het risico op darmkanker met 18 procent toe ‘voor elke 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten’. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker. Gewoon rood vlees zoals biefstuk, kalfsvlees, paardenvlees en lamsvlees, wordt een trapje lager ingedeeld in de iets minder alarmerende categorie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

Altijd op de hoogte blijven?