Vlees maakte ons slimmer

attachment-001_food-image-VLS12523I01

ZOETERMEER - Het feit dat de mens in de loop van de geschiedenis geëvolueerd is tot een wezen met een goed ontwikkeld brein dat in staat is gereedschappen te gebruiken, hebben we te danken aan vlees.

ZOETERMEER - Het feit dat de mens in de loop van de geschiedenis geëvolueerd is tot een wezen met een goed ontwikkeld brein dat in staat is gereedschappen te gebruiken, hebben we te danken aan vlees.

Ongeveer 2,3 miljoen jaar geleden stapten onze voorouders over van het eten van planten en noten naar het oppeuzelen van karkassen. Volgens antropologen is dát het moment waarop onze hersenen genoeg energie kregen om uit te groeien tot hun huidige omvang, omdat de mens niet langer een gigantisch systeem van ingewanden moest onderhouden om al die rauwe planten en bladeren te verteren, meldt Vlees.nl.

Spijsvertering

'Je kan niet én een groot brein én grote inwendige organen hebben', zegt Leslie Aiello, antropologe en directeur van de Wenner-Gren Foundation in New York, dat onderzoek naar evolutie ondersteunt. 'De spijsvertering was energieverslindend bij onze voorvaders. De hersenen werden daardoor wat verwaarloosd.'

Tot we dus vlees ontdekten. En geleidelijk gereedschappen begonnen uit te vinden, "externe tanden" zoals Aiello ze noemt, die ervoor zorgden dat we geen scherpe tanden nodig hadden zoals andere roofdieren; of de ontdekking van vuur om vlees te bakken waardoor het vlees zachter werd en gemakkelijker om te verteren en we niet langer uren per dag ons eten moesten kauwen zoals chimpansees. 'Vlees bakken leerde de mens ook om samen te werken en bracht mensen ook dichter bij elkaar, waardoor we nog 'menselijker' werden,' aldus Aiello.

Lees ook:
Website www.vlees.nl in de lucht (15 april 2010)
Dé van de Riet terug in vlees (3 februari 2010)
'Slagers moeten zelf vleesbureau oprichten' (28 september 2009)
KNS participeert in www.vlees.nl (15 juli 2009)
Imago Nederlands vlees keldert in Duitsland (24 februari 2009)
COV gaat voorlichting vlees oppakken (11 februari 2009)
Veel steun voor terugkeer Voorlichtingsbureau Vlees (1 maart 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over voorlichting over vlees

Lees ook
Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

COV en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao voor Nederlandse vleessector

COV en vakbonden bereiken akkoord over nieuwe cao voor Nederlandse vleessector

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de vakbonden hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe tweejarige cao voor de circa 10.000 werknemers in de Nederlandse vleessector. De leden moeten nog stemmen over de cao.