'Vlees is wél gezond

13 augustus 2012 redactie

vlees is wel gezond, als de leefwijze ook maar gezond isAMSTERDAM - De internationale vleeswereld moet nú de krachten bundelen om consumenten wereldwijd te laten weten dat vlees als onderdeel van een gezonde leefwijze niet schadelijk is. Dat bleek donderdag tijdens een driedaagse internationale bijeenkomst van de International Meat Secretariat (IMS) in Amsterdam.

Volgens internationale sprekers van diverse vleesbrancheverenigingen moet pro-actiever worden ingespeeld op het toenemend aantal berichten van wetenschappers over de negatieve effecten van vleesconsumptie dat vervolgens door de media worden overgenomen.

Volgend jaar zal de aandacht voor vlees als veroorzaker van diverse soorten vormen van kanker alleen maar - en waarschijnlijk explosief - toenemen, waarschuwde onder meer Fiona Carruthers van de New Zealand Beef and Lamb Marketing Bureau.

Rapport

Dan komt namelijk een groot rapport uit van de World Cancer Research Fund, waarin vlees een belangrijke rol zal spelen. De WCRF doet onderzoek naar de oorzaken van kanker. 'De consumptie van met name roodvlees zal daarin uitgebreid worden besproken', zei Carruthers.

Om de schade van alle publiciteit die ongetwijfeld komen gaat, te beperken moeten brancheverenigingen en vleesbureaus over de hele wereld zich nu al voorbereiden met goed onderbouwde argumenten en reacties.

Boodschap

'Zorg dat je toonaangevende mensen om je heen verzamelt zoals wetenschappers, opinieleiders, deskundigen en journalisten die ook een andere boodschap de wereld kunnen insturen', aldus Carruthers.

Vlees is immers niet dé oorzaak van kanker. 'Kanker wordt veroorzaakt door allerlei factoren zoals leeftijd, genen, leefwijze en weinig beweging', stelt Carruthers. 'We moeten er dan ook voor zorgen dat díe boodschap wordt verteld, in combinatie met bewijzen dat het eten van normale porties vlees in een gezond voedingspatroon geen negatieve effecten heeft.'

Meer over de IMS-bijeenkomst en dit onderwerp in de eerstvolgende uitgave van Meat & Meal. Deze komt uit op 9 november

Link:
IMS

Lees ook:
Bladgroente heft schadelijke effecten roodvlees op (10 februari 2006)

Of:
Van vleeswaren alleen krijg je geen kanker (2 augustus 2006)

Altijd op de hoogte blijven?