Vlees herten Oostvaardersplassen nu verkrijgbaar

shutterstock_88360420

Na een zorgvuldige voorbereiding door wildgroothandel Van Meel en Staatsbosbeheer is het vlees van de edelherten uit de Oostvaardersplassen 21 januari op de markt gekomen. Het vlees gaat naar restaurants, poeliers en voedselbanken. Voor consumenten is het vlees te koop via Koopeenhert.nl. Dit meldt Staatsbosbeheer.

Provincie Flevoland heeft in juli 2018 besloten tot een nieuw beleid voor de Oostvaardersplassen. Eén van de consequenties daarvan is dat het aantal edelherten teruggebracht zal worden van zo’n 2.320 naar 490 dieren. Een klein deel van de geschoten dieren blijft in het gebied achter als voedsel voor andere dieren zoals vos en raaf. Het overige vlees wordt vanaf vandaag op diverse manieren voor menselijke consumptie aangeboden, zodanig dat het voor verschillende groepen mensen beschikbaar komt.

Maaatschappelijk doel

Van Meel en Staatsbosbeheer doneren zo’n 2.000 kilo edelhertenvlees aan Voedselbanken Nederland. Het gaat om 8.000 eenheden diepvries goulash/stoofvlees verpakt per 250 gram.

Verkoop

Consumenten kunnen alleen online een vleespakket van 2 kilo of van 4 kilo kopen via koopeenhert.nl. Het pakket van 2 kilo bestaat uit 4 hamburgers, 4 worstjes, 8 biefstukken, een portie biefstukpuntjes en een portie poulet en kost € 59,95. Het pakket van 4 kilo kost € 99,95. Poeliers en restaurants die edelhert uit de Oostvaardersplassen willen verkopen, kunnen direct contact opnemen met wildgroothandel Van Meel.

[intermezzo:1]

Vergoeding

Staatsbosbeheer ontvangt van Van Meel een marktconforme vergoeding van een paar euro per kilogram edelhert. Het geld vloeit terug naar het natuurgebied en zal deels worden gebruikt om een deel van de kosten te dekken. Ook door Van Meel zijn er investeringen gedaan. Thomas van Meel: 'We zijn hier ingestapt omdat we geloven in de mooie kwaliteit van het edelhertenvlees uit de Oostvaardersplassen. Bovendien past het in onze visie om lokaal vlees van edelherten beschikbaar te maken.'

Vlees van hoge kwaliteit

Berend te Voortwis van Koopeenhert.nl: 'We hebben het in Nederland vaak over het voorkomen van voedselverspilling. Een deel van het edelhertenvlees blijft in de Oostvaardersplassen achter als voedsel voor andere dieren. Wij vinden het zinvol om de rest van het vlees, dat anders naar het destructiebedrijf gaat, voor consumptie aan te bieden. Het is vlees van zeer hoge kwaliteit.'

Verwerking van vlees

Edelherten die in de Oostvaardersplassen geschoten worden en geschikt zijn voor consumptie worden ontdaan van ingewanden en in een koelinstallatie opgeslagen. Van Meel haalt de edelherten vervolgens op en brengt ze naar zijn locatie in Amsterdam, waar het vlees verder verwerkt wordt. De edelherten worden eerst één tot twee weken gerijpt in een daarvoor speciaal ingerichte koelcel. De NVWA keurt vervolgens het vlees.

Bron: Staatsbosbeheer

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Meer voedselproducenten sluiten zich aan bij Wintercollectief

Meer voedselproducenten sluiten zich aan bij Wintercollectief

De Voedselbank verwacht dat de komende winter het aantal klanten flink toeneemt. Om hierbij te helpen richtten eind oktober Unox, Iglo, Hak en Bolletje het Wintercollectief op en riepen andere voedselproducenten op om ook deel te nemen. Zes merken geven gehoor aan deze oproep.

Nederlandse voedselproducenten helpen Voedselbank

Nederlandse voedselproducenten helpen Voedselbank

Unox, Iglo, Hak en Bolletje vormen samen het ‘Wintercollectief’ om de Voedselbank te helpen. Naar verwachting neemt komende winter het aantal klanten van de Voedselbank toe met minimaal 40 procent. De vier roepen andere voedselproducenten op om zich aan te sluiten bij dit collectief.

Plezier + resultaat (€) = voldoening (P+R=V)

Plezier + resultaat (€) = voldoening (P+R=V)

Ondernemer word je niet met als eerste doel om veel geld te verdienen. Belangrijker is het om je hart te volgen en te doen wat je leuk vindt. Dat is onder de gegeven omstandigheden met corona vrij lastig. Wij zijn ervan overtuigd dat plezier in wat je doet en resultaat (€) leiden tot voldoening.In de laatste editie van Vleesmagazine van 2020 deelden...