Vion: nog geen zorgen over importverbod Italië

13 augustus 2012 redactie

Nog geen zorgen over export naar ItaliëBOXTEL - Wanneer Italië besluit voorlopig geen varkensvlees en varkens uit Nederland te importeren, zal dat met name voor Vion een flinke strop betekenen. Vion maakt zich voorlopig echter nog geen zorgen. Onterecht vindt de COV.

Volgens Vion-woordvoerder Marc van der Lee kan Italië niet zomaar de grenzen sluiten voor Nederland. 'Landen binnen de EU kunnen in dit soort zaken niet zelfstandig handelen', zegt Van der Lee. Volgens hem is Brussel vooralsnog tevreden over de acties in Nederland om de dioxinekwestie beheersbaar te krijgen.

De 'zorgeloosheid' van Vion is niet op zijn plaats, vindt de Centrale Organisatie voor de Vleessector. 'Italië mag inderdaad officieel niet zomaar de grenzen sluiten, maar ze kúnnen het wel doen en ze zúllen het ook doen, zodra blijkt dat er varkensvlees met dioxine is geleverd', zegt COV-voorzitter Wim van Pelt. 'En de grenzen weer open krijgen, wordt dan een groot probleem.' De Nederlandse vleessector zal dan nog grotere schade lijden dan nu het geval is. Van Pelt schat dat de vleessector nu al tussen de 5 en 10 miljoen euro schade heeft geleden.

Italië is een grote klant van Vion. Jaarlijks worden duizenden tonnen vlees en varkens naar dat land geëxporteerd. Besluit Italië het Nederlandse varkensvlees te boycotten, dan zal dat alleen al voor Vion een schade opleveren van miljoenen euro's.

De Italianen zijn niet de eersten die het varkensvlees in de ban willen doen. Zuid-Korea, Japan, Taiwan en sinds kort ook China hebben tijdelijk hun grenzen dichtgegooid voor dit Nederlandse vlees. Het ministerie van Landbouw probeert de landen via hun ambassadeurs in Nederland met frequente en gedetailleerde informatie over te halen deze maatregelen in te trekken.

Lees ook: COV:

'Chapeau voor opkopen varkens door Vion'

Dioxine dossier, klik hier

Altijd op de hoogte blijven?