video

Food Valley NL en Rabobank starten programma om start-ups te helpen met opschaling

Nieuws 334

Food Valley NL en Rabobank starten programma om start-ups te helpen met opschaling

Het programma ScaleUpFood van Rabobank, Food Valley en ScaleUpNation ondersteunt beginnende voedingsmiddelenbedrijven om verder te groeien. Scale-ups die in aanmerking willen komen voor deelname moeten wel minimaal een omzet hebben van € 1 miljoen.

Onderzoek van ScaleupNation dat start-ups helpt te groeien, toont aan dat minder dan 1% van de startende ondernemers binnen vijf jaar een jaaromzet van € 9 miljoen haalt. In food is dit misschien nog een grotere uitdaging dan in andere sectoren

Start-ups

Nederland mag dan nog altijd een centrum van voedselinnovatie zijn, het is lang niet zeker dat dit in de toekomst ook zo blijft. Investeringen in innovatieve foodstart-ups die in nog in de beginfase zij blijven achter bij andere landen, constateren Foodvally NL, Rabobank en ScaleupNation. Te weinig jonge, veelbelovende food- en agribedrijven slagen erin om op te schalen, signaleren ze.

Roger van Hoesel, directeur van Food Valley NL: ‘In food en agri is Nederland altijd een scale-upland geweest, wat blijkt uit onze positie als de op één na grootste voedselexporteur ter wereld. Maar veel producten zijn te weinig onderscheidend.’

Van Hoesel verwacht dat ScaleUpFood een nieuwe golf creëren van food en agri scale-ups die zich op duurzaamheid en technologie richten. En dat is nodig ook vindt Jeroen Leffelaar, Managing Director Food & Agri Innovation bij Rabobank.

Duurzaamheid en technologie

‘De huidige voedselproductiesystemen eenvoudigweg onhoudbaar zijn, zelfs bij de huidige bevolking. De behoefte aan echte innovatie in de food en agri waardeketen is groter dan ooit tevoren. Veel vooraanstaande bedrijven in food en agri beseffen dat finetunen van hun bestaande Research & Development niet langer voldoende is om bij te blijven.’

Start-ups kunnen een belangrijke rol vervullen in de ‘game-changing oplossingen van morgen’, denkt Leffelaar. ‘Daarom ondersteunen we de meest veelbelovende bedrijven in early stage-fase met opschalen. Ze kunnen dan marktaandeel veroveren op de traditionele en inefficiënte industrie’, is de Rabobankmanager duidelijk.

Nederland mag dan voorloper zijn op het gebied van foodinnovatie, maar loopt duidelijk achter als het gaat om de toegang tot voldoende kapitaal om op te schalen, voegt Leffelaars collega Rogier Raaijmakers toe.

‘Met onze netwerken, expertise en kapitaal zijn we volledig toegewijd aan het versterken van het wereldwijde F&A innovatie-ecosysteem, evenals het Nederlandse ecosysteem rond innovatie en snelgroeiende bedrijven”, legt Raaijmakers uit. “We zijn vastbesloten om van ScaleUpFood een succes te maken.’

ScaleUpFood

In oktober begint het ondersteuningsprogramma ScaleUpFood (kosten €7500) voor bedrijven. Ze gaan aan de slag met een aantal specifieke thema’s zoals strategisch verkopen aan grote bedrijven, gespecialiseerde financiering en data-gestuurde uitbreiding van het businessmodel.

Ook zullen er een aantal topondernemers bij ScaleUpFood worden betrokken om mogelijk met de start-ups samen te werken. Na afloop ontvangen gekwalificeerde ondernemingen ondersteuning op maat voor de langere termijn, voor samenwerkingsmogelijkheden en toegang tot verdere financiering.

Reageer op dit artikel