Verzamelcentrum runderen in de fout

13 augustus 2012 Edwin Rensen

DEN HAAG - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft vorige week de erkenning van een exportverzamelplaats voor runderen in Noord-Brabant ingetrokken.

DEN HAAG - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft vorige week de erkenning van een exportverzamelplaats voor runderen in Noord-Brabant ingetrokken.

Het bedrijf mag geen runderen meer verzamelen voor de export naar het buitenland en de binnenlandse afvoer naar slachthuizen. Dat heeft een woordvoerster van de nVWA dinsdag laten weten.

Op 3 maart werden alle werkzaamheden van het bedrijf al stilgelegd wegens het afgeven van een valse vaccinatieverklaring. Koeien die naar Polen waren uitgevoerd, waren niet of te laat ingeënt tegen de virusziekte blauwtong. Ondanks de maatregel heeft de exploitant daarna toch illegaal dieren afgevoerd. Volgens de nVWA gaat het om ongeveer 35 runderen die ten tijde van de stillegging op het bedrijf stonden.

De nVWA ontdekte de fraude vorige week tijdens een controle van de veestapel, die enkele tientallen runderen telt. Na het intrekken van de erkenning wordt de exploitant nu beschouwd als een veehouder. Hij mag zijn dieren alleen via een andere verzamelplaats afvoeren naar binnenlandse slachthuizen of exporteren naar het buitenland.

 

Altijd op de hoogte blijven?