Vervoersverbod versoepeld

13 augustus 2012 Norbert Werff van der

DEN HAAG - Op de ruim 150 veebedrijven die afgelopen week zijn gecontroleerd op mkz is geen spoor gevonden van deze besmettelijke dierziekte. Het zaterdag ingestelde vervoersverbod wordt dan ook versoepeld.

DEN HAAG - Op de ruim 150 veebedrijven die afgelopen week zijn gecontroleerd op mkz is geen spoor gevonden van deze besmettelijke dierziekte. Het zaterdag ingestelde vervoersverbod wordt dan ook versoepeld.

Dat heeft het ministerie van Landbouw vrijdag bekendgemaakt. Koeien en varkens mogen weer vervoerd, maar nog niet bijeen worden gebracht voor markten of keuringen. Mkz is moeilijker op te sporen bij schapen en geiten en dus moeten deze dieren blijven waar ze zijn.

Dat vrijdag in Groot-Brittannië een derde bedrijf in verband wordt gebracht met mkz, is voor minister Gerda Verburg geen belemmering om de maatregelen in Nederland wat te versoepelen. De verdenking was al bekend en voorlopig onderzoek geeft aan dat een laboratoriumcomplex nabij de Britse bedrijven zeer waarschijnlijk de bron is van de MKZ-besmettingen.

LTO is blij dat koeien en varkens weer mogen worden vervoerd. Op weg naar het slachthuis mogen varkens en runderen naar een erkend verzamelcentrum worden gebracht. Geiten en schapen moeten nog steeds rechtstreeks naar het slachthuis.

Lees ook:

Britten mogen weer slachten (9 augustus 2007)

Exportverbod Brits vlees verlengd (9 augustus 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over mkz

Altijd op de hoogte blijven?