Verbod op gratis plastic tasje

28 december 2015 Vleesmagazine

Ondernemers mogen vanaf 1 januari niet langer gratis plastic tasjes weggegeven aan hun klanten. Dit besluit is in de week voor kerst door de Tweede Kamer genomen. De KNS geeft de slager tips omtrent deze wetgeving.

Consumenten betalen vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar aan de kassa een klein bedrag voor een plastic draagtasje.

Uitzondering

De uitzondering bevestigt de regel: in sommige gevallen mogen verswaren (bijvoorbeeld: vers belegde broodjes) nog wel worden verpakt in gratis plastic. Dit geldt alleen als dit voedselverspilling tegengaat, of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken. Het gaat hierbij wel om plastic tasjes die dunner dan 15 micron (µm) zijn, dat is 0,015 millimeter. In de praktijk blijkt dat de dunne tasjes die slagers gebruiken meestal wat dikker zijn. Een veel gebruikte dikte is 17 micron. Op de doos van de leverancier staat de dikte aangegeven.

Tips van KNS

De KNS geeft slagers meerdere tips omtrent het verbod op het verstrekken gratis plastic tasjes:

Een bedrag vragen voor een plastic draagtas. Nu het ‘gratis’ verstrekken van de plastic tas in de meeste gevallen wordt verboden, moet je per januari 2016 een bedrag vragen voor een plastic tas. Dit bedrag kun je vrij kiezen. Het is aan jou of je bijvoorbeeld 5, 10 of 25 cent voor jouw tasje vraagt. Houd er echter rekening mee dat een bedrag van 25 cent fors is op het aankoopbedrag van bijvoorbeeld een pond gehakt. Communiceer wel dat je vanwege nieuwe wetgeving geld moet vragen voor een plastic tas.

Tip: Doelstelling van het verbod is het sparen van het milieu. Je kunt er voor kiezen om te communiceren naar je klant dat je de opbrengst van de verkoop van de tassen stort op bijvoorbeeld de Plasticsoupfoundation.org. Een organisatie, die zich inzet voor schonere oceanen. De klant zal dan eerder begrip opbrengen voor het bedrag dat je vraagt voor een plastic tas.

Stimuleer je klanten om een eigen tas mee te nemen. Dit kan je op diverse manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan een korting voor het meebrengen van een eigen tas of een actie waarbij je een artikel cadeau doet. Daarnaast kan je ook eenmalig een duurzame tas verstrekken met jouw logo erop, met het verzoek deze opnieuw mee te nemen.

Kijk of een alternatief kansen biedt. Het verstrekken van ‘gratis’ tassen van papier, jute, katoen en dergelijke blijft per 2016 mogelijk. Wellicht biedt dit voor jou een alternatief. Houd er rekening mee dat eenmalig te gebruiken papieren tassen een zwaardere milieulast geven dan de dunne plastic tasjes.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid en op de website van de KNS.

Altijd op de hoogte blijven?