Unilever Brazilië ontvangt miljardenclaim wegens belastingontwijking

calculator

Beeld: stevepb via Pixabay

Ruim €2 miljard; dat eist de Braziliaanse fiscus van Unilever, omdat het levensmiddelenconcern heeft geprobeerd belastingen te ontwijken.

De claim heeft te maken met een herstructurering van de Braziliaanse bedrijfstak in 2001. In 2004 kwam de Braziliaanse belastingdienst al tot de conclusie dat de herstructurering geen bedrijfsmatig doel had, maar werd doorgevoerd om belastingen te ontlopen. Enkele rechtszaken later is de claim opgelopen tot ruim €2 miljard. Een definitieve uitspraak kan nog jaren duren volgens Unilever, aldus het NRC. De totale claim aan Unilever Brazilië is inmiddels €2,9 miljard en betreft meerdere belastingzaken.

De Braziliaanse bedrijfstak is vaker in de problemen geweest, onder andere vanwege een dochterbedrijf dat volgens de rechter als doel had inkomstenbelastingen te ontwijken. Daarnaast zou de firma belastingen ontlopen door producten intern te verkopen via zusterbedrijven, voor een prijs die drie keer lager is dan de uiteindelijke marktprijs.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Samenwerking Unilever en Enough

Samenwerking Unilever en Enough

Unilever en De Vegetarische Slager gaan samenwerken met foodtechbedrijf ENOUGH (voormalig 3F BIO). Gezamelijk willen de bedrijven nieuwe plantaardige vleesproducten ontwikkelen en produceren.

Zigeunersaus wordt in Duitsland 'paprikasaus op zijn Hongaars'

Zigeunersaus wordt in Duitsland 'paprikasaus op zijn Hongaars'

Naar aanleiding van de discussie over racistische namen en begrippen verandert het Duitse merk Knorr de naam van zijn zigeunersaus. De nieuwe naam wordt Paprikasauce Ungarische Art, paprikasaus op zijn Hongaars.Moederconcern Unilever zegt tegen Duitse media dat de saus binnen enkele weken met de nieuwe naam in de schappen staat. ‘Omdat de term zigeunersaus...

Unilever en FrieslandCampina verminderen plastic afval

Unilever en FrieslandCampina verminderen plastic afval

Dertien landen en 66 bedrijven gaan de komende vijf jaar plastic in afval verminderen. De Europese Commissie treedt op als waarnemer bij dit Europees Plastic Pact.Het pact wordt vandaag ondertekend in Brussel. Dan wordt ook de lijst met deelnemers gepubliceerd, zo meldt Distrifood. Onder de ondertekenaars  zijn onder meer FrieslandCampina, Unilever...