Uitsnijderijen kunnen af van milieuvergunning

attachment-001_food-image-VLS4245I01

DEN HAAG - Koude uitsnijderijen kunnen in aanmerking komen om de verplichte milieuvergunning te vervangen door een set van standaardvoorschriften. De productschappen en de COV zien hier veel voordelen in.

DEN HAAG - Koude uitsnijderijen kunnen in aanmerking komen om de verplichte milieuvergunning te vervangen door een set van standaardvoorschriften. De productschappen en de COV zien hier veel voordelen in.


Mocht het ministerie van VROM inderdaad besluiten de milieuvergunning voor uitsnijderijen te vervangen door een voorschriftenpakket, dan zou dat pakket begin 2008 kunnen worden opgesteld. Basis hiervoor zijn dan de voorschriften die al zijn opgenomen in het Werkboek Milieumaatregelen Vleesindustrie.


Milieubelasting

De milieubelasting in de koude uitsnijderijen is beperkt. De belangrijkste elementen zijn energie voor koeling, geluid vanwege transport en koeling, afvalwater en verpakkingsafval. Deze punten zijn goed in algemene voorschriften te vatten, zoals ook gebleken is bij het opstellen van het Werkboek Milieumaatregelen Vleesindustrie.


Voorschriftenpakket

De PVE hebben positief gereageerd op de mogelijkheid dat VROM dit initiatief gaat ontwikkelen. Indien VROM hiertoe inderdaad besluit, zullen de PVE en de COV in meewerken aan het opstellen van een voorschriftenpakket voor de uitsnijderijsector.

De uitwerking van een en ander is voorzien voor de eerste maanden van 2008. Indien de aanpak een succes wordt, zou zij ook kunnen worden overwogen voor andere deelsectoren binnen de vlees- en vleeswarensector.

Klik hier voor een digitale versie van het Werkboek Milieumaatregelen Vleesindustrie

Lees ook:

Groenlo controleert Vion extra op stank (25 oktober 2007)

Raad van State fluit Enkco terug (11 juni 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over milieuvergunning

Lees ook
Wettelijke richtlijnen bij aanschaf nieuwe koeling

Wettelijke richtlijnen bij aanschaf nieuwe koeling

Bij een nieuwe koeling denk je al snel aan: welke koelt snel, blijft goed op temperatuur en is energiezuinig? Maar wat tegenwoordig ook belangrijk is: welk koudemiddel wordt gebruikt en wat zijn de veiligheidseisen?

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.

Amerikaanse sferen bij Diemense slagerij Piepenbrock

Amerikaanse sferen bij Diemense slagerij Piepenbrock

Noodgedwongen ging slager Fred Piepenbrock er met zijn verbouwde winkel honderd vierkante meter op achteruit. De Amerikaanse uitstraling wilde hij koste wat kost behouden. Al komt vrijwel al het vlees van dichtbij. “Hollands rund is net zo lekker als Amerikaans.”