'Superwijzer misleidt consument

attachment-001_food-image-VLS14464I01

RIJSWIJK - De Superwijzer van Varkens in Nood en Greenpeace heeft een wankele inhoudelijke basis en misleidt daarmee de consument. Dat vindt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

RIJSWIJK - De Superwijzer van Varkens in Nood en Greenpeace heeft een wankele inhoudelijke basis en misleidt daarmee de consument. Dat vindt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

De COV geeft dat aan in reactie op de App waarmee consumenten in de winkel zouden kunnen zien in hoeverre vlees of zuivel milieu- of diervriendelijk zou zijn. De COV wijst er op dat de opdrachtgevers Varkens in Nood en Greenpeace niet bepaald onafhankelijk staan ten opzichte van vlees en de beoordelingscriteria daardoor erg eenzijdig zijn.

Geen wetenschappelijke basis
De beoordeling op de duurzaamheidsaspecten dierenwelzijn, natuur en milieu, klimaatverandering en schadelijke stoffen vindt plaats door een ‘panel van deskundigen’. 'Criteria als ‘lekker in de wei’ of ‘sociaal psychologische problemen voor dieren’ missen een duidelijke wetenschappelijke grondslag op basis waarvan dit panel zinvolle scores kan hebben bepaald,' meldt de COV

Volgens de Superwijzer bedraagt de uitstoot van CO2 voor een kilo Nederlands regulier varkensvlees negen kilo terwijl deze volgens het gezaghebbend bureau Blonk een CO2 uitstoot van niet meer dan 3,6 kg geeft. Een kilo kalfsvlees (onder het Beter Leven kenmerk) geeft geen uitstoot van 26 kilo, zoals de Superwijzer beweert, maar van slechts 6,3 kilo.

De COV vindt het belangrijk dat consumenten en andere stakeholders goed over duurzaamheid en dierenwelzijn geïnformeerd worden. Deze informatie moet echter wel onafhankelijk zijn en deugdelijk onderbouwd. 

Lees ook:
App geeft antwoord op duurzaamheid vlees
 

Lees ook
Carry van Rooij: van keurmeester naar slager

Carry van Rooij: van keurmeester naar slager

In het Noord-Brabantse dorp Budel ligt de slagerij van Carry en Mandy van Rooij. Transparantie, voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit staan er centraal. En niet te vergeten de persoonlijke service. “Maatwerk vinden we belangrijk.”

‘Nieuwe koers Let’s Meat & Go past bij ons’

‘Nieuwe koers Let’s Meat & Go past bij ons’

De inrichting van slagerijen is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Er is meer ruimte voor zelfbediening, meer vraag naar luxe en ambachtelijke producten en de afhaalslager is geïntroduceerd. Vandaag het laatste deel van deze rondvraag met Annelies Stronkhorst van Slagerij Stronkhorst.

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.