Supermarkten verkopen minder vleesvervangers

De markt van vleesvervangers heeft het moeilijk. Bij servicesupermarkten en hard discount lopen de verkopen terug. In het buitenland groeit de vraag wel.

De meest recente cijfers van  marktonderzoeker IRI bevestigen het opvallende beeld. ‘De categorie vleesvervangers heeft het moeilijk. De shopper die geen vlees meer eet zoekt het steeds meer in andere alternatieven zoals vis, peulvruchten, noten of kaasproducten’, laat Insights Director Sjanny van Beekveld van IRI weten.

Tendens

In 2012 bedroeg de omzet van de Nederlandse supermarkten nog €73.595 miljoen en dat is geleidelijk aan gedaald tot €71.814 miljoen (MAT 40, 2015). Verse Vis groeide daarentegen het afgelopen jaar wel met circa €17,5 miljoen.  

Alternatief

‘Wij zien dat de Nederlandse markt inderdaad niet groeit de laatste jaren, maar stagneert’, constateert ook Hans Dagevos, senior onderzoeker van het Landbouw Economisch Instituut Wageningen UR. ‘Vleesvervangers worden niet meer gezien als een aantrekkelijk alternatief voor vlees. Veel mensen hebben nog het idee van vegaflappen uit eerdere tijden en zijn onbekend met de innovatieve en kwalitatief-hoogstaande vegavleesvervangers die momenteel op de markt zijn.’ Gegeven de trend van flexitarisme vindt Dagevos het opvallend dat vleesvervangers in ons land, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de UK of Duitsland, geen groeimarkt meer lijkt te zijn.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
FDA rondt tweede consultatie voor kweekvlees Good Meat af

FDA rondt tweede consultatie voor kweekvlees Good Meat af

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de tweede consultatie van Good Meat afgerond. De Amerikaanse kweekvleesproducent vroeg zelf om deze beoordeling en FDA keek onder andere het productieproces. Dit betekent echter niet dat kweekvlees is goedgekeurd voor de Amerikaanse markt.

Geen aanvragen voor kweekvlees bij Europese voedselautoriteit

Geen aanvragen voor kweekvlees bij Europese voedselautoriteit

Kweekvlees is volop in ontwikkeling. Toch gaat het nog een tijd duren voordat gecultiveerd vlees verkrijgbaar is op de Europese markt. Europese voedselautoriteit EFSA heeft nog geen enkele aanvraag voor goedkeuring binnen gekregen.

Vlees in de media | Week 10-2023

Vlees in de media | Week 10-2023

Varkenshouder verruilt vleesvarkens voor zalm, Louise Freso over de stikstofproblematiek en Nederlanders kopen vooral goedkope vleesvervangers. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.