Student Silke van Helvoirt wint ZERO Food Waste Challenge met project Get Saucy

20 februari 2023 Redactie Food

Silke van Helvoirt, student Food Innovation bij HAS green academy, heeft de ZERO Food Waste Challenge gewonnen met het project Get Saucy. Dit is een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken met als doel meer broccolistronken en -bladeren op het bord van de consument belanden. De award werd op 16 februari uitgereikt door HAS green academy, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Jong Leren Eten en de Rabobank aan een student of groep studenten die het meest impactvolle voedselverspillingsproject hebben uitgevoerd tijdens de landelijke hbo ZERO Food Waste Challenge (ZFWC).

HAS green academy is deze challenge afgelopen september gestart in samenwerking met het programma Jong Leren Eten, de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de Rabobank. Het doel zoveel mogelijk studenten en hogescholen in Nederland bewust maken van hoeveel voedsel er nodeloos verspild wordt, is goed gelukt: maar liefst 100 studenten van 7 HBO’s deden mee in 26 teams of individueel. De ZFWC draagt door de verhoogde awareness onder studenten positief bij hun gedrag en daarmee aan het halen van Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.

Voedselverspillingsactieplan

Antien Zuidberg, lector Design Methoden in Food bij HAS green academy, heeft samen met collega’s, studenten en partners voor de HAS een voedselverspillingsactieplan opgezet. Het organiseren van de challenge en de uitreiking van de award is hier een belangrijk onderdeel van evenals matchmaking: het verbinden van vraagstukken van bedrijven en instellingen aan studenten die graag werken aan oplossingen voor deze challenges.

Winnaar Get Saucy

Van de 11 pitches ingezonden door studenten van Hogeschool Inholland, Aeres Hogeschool en HAS green academy is het project Get Saucy de beste volgens de jury. Het project was het resultaat van matchmaking tussen Sjaak van der Ploeg van het bedrijf Syngenta en student Silke van Helvoirt. Bij de oogst van broccoli belandt slechts 20% van de broccoli op ons bord en 80% van de broccoliplant blijft op het land liggen. En dat is jammer, want de plant zit boordevol voedingsstoffen en is goed eetbaar, zowel de stronken als de bladeren. Silke ging aan de slag met het verkennen van toepassingen van zowel de stronken als de bladeren die nu niet gebruikt worden.

Concept Get Saucy

Silke ontwikkelde het concept Get Saucy, een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken naar gelang je behoefte. Met het concept wil zij voedselverspilling voorkomen en tevens inspelen op de consument die graag wat gemakkelijk een saus wil portioneren op bijvoorbeeld een bord pasta. Ook is dit handig voor éénpersoons huishoudens en hoef je op deze manier niet zelf te bedenken hoe je de saus maakt met maar liefst 30% broccolistronken en bladeren.

Creativiteit

Silke is aangenaam verrast dat zij de ZERO Food Waste Challenge gewonnen heeft. Ze vertelde tijdens de uitreiking dat ze enorm genoten heeft van de creativiteit die ze in haar concept kon stoppen, zowel in het product zelf als in de verpakking. Ook dacht ze na over hoe ze haar doelgroep het beste kon bereiken: sociale media. Of ze haar concept echt naar de markt wil brengen, weet ze nog niet.

Runners-up

Naast de winnaar zijn er nog twee runners-up. Student Bonita Jansen van HAS green academy heeft met haar project STRONQ kant-en-klare hartige pannenkoeken ontwikkeld met daarin 23% geredde broccolistronken. Carmen van Viegen en Reinier Jopse van Aeres Hogeschool hebben samen een serie kleine opdrachten van de ZERO Food Waste Challenge uitgevoerd voor een schoolomgeving (Yuverta). Door de reststromen tijdens de voedselpractica te verwerken tot een in te vriezen groentebouillon, hebben ze 70% voedselverspilling kunnen voorkomen.

Samenwerken

Met de uitreiking van de award is ZERO Food Waste Challenge niet ten einde: de acties gaan door. Volgend jaar is het doel om nog meer hogescholen aan te laten haken zodat we nog meer studenten kunnen inspireren om meer voedselverspilling te voorkomen.

Lees hier meer over de ZERO Food Waste Challenge

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?