Stijging verkoop Parmaham in Nederland

8 mei 2021 Redactie Vlees

Vanwege de coronapandemie en de horecasluiting nam de productie van Parmaham af. Er werden  in 2020 ongeveer 7,8 miljoen hammen geproduceerd, een daling van bij 10 procent. Desondanks nam de export naar Nederland met 23,5 procent toe. Dit kwam vooral door een verkoopstijging van in Italië voorgesneden (en voorverpakte) Parmaham in het supermarktkanaal.

De coronapandemie zette de productie van Parmaham zwaar onder druk, met name in de eerste periode. De horeca in Italië vormde met 71 procent van de verkopen de belangrijkste afzetmarkt. De horecasluiting leidde tot aanzienlijk lagere verkopen en had ook een negatieve invloed op de productie. Vooral de bedrijven die de horeca als het belangrijk als belangrijkste afzetkanaal hadden kregen te maken met veel omzetverlies. De producenten van voorgesneden Parmaham deden daarentegen goede zaken, zij zagen hun omzet met 21 procent stijgen.

Export

De export doorstond de crisis redelijk met een daling van 3 procent. In 2020 werden 2,5 miljoen Parmahammen geëxporteerd, met een omzet van ca € 260 miljoen. De Verenigde Staten, de belangrijkste buitenlandse markt (exportaandeel van 23 procent) daalde met 5 procent, vooral door een sterke toename van de import van het voorgesneden product (+46 procent).  Andere belangrijke afzetlanden kenden een sterkere afzetdaling Duitsland (-11 procent), Frankrijk (-13 procent), Japan (-11 procent) en Canada (-26 procent).  

Voorgesneden

Ongeveer 2 miljoen Parmahammen, oftewel 22,8 procent van de totale productie werd in Italië voorgesneden en voorverpakt. De Italiaanse markt is met een aandeel van 29 procent in de productie de belangrijkste afzetmarkt. De thuismarkt groeide in dit segment in 2020 met 32  procent. Meer dan 97 miljoen verpakkingen, oftewel 71 procent werd naar 85 landen wereldwijd geexporteerd; een groei van 21 procent ten opzichte van 2019. De langere houdbaarheid van het product is een belangrijk voordeel voor de meer afgelegen landen en is - met de lagere prijzen in de lockdown- een reden voor de stijging van deze export. De grootste exportmarkt is het Verenigd Koninkrijk met 18 miljoen pakjes. Het Consorzio del Prosciutto di Parma verwacht dat de wereldwijde exportstijging van voorgesneden Parmaham de komende jaren sterk zal doorzetten.

Nederland

In Nederland zijn de verkopen van Parmaham meer dan gemiddeld gestegen. De afzet op de Nederlandse markt steeg in 2020 met ongeveer 23,5 procent tot 490 ton, met name door de groei van de afzet van het voorgesneden product. Deze steeg tot een totaal van 4,3 miljoen pakjes. Het voorgesneden product is hierbij goed voor ongeveer 85 procent van de totale export van Parmaham naar Nederland.

Als belangrijkste redenen voor deze ontwikkeling worden de toegenomen thuisconsumptie en grotere vraag naar gemaks- en kwaliteitsproducten gezien. Het goede imago van Parmaham, dat als natuurlijk product geen toegevoegde nitraten bevat, sluit goed aan bij de behoefte van de consument. Vooral de supermarkten hebben in de pandemie hun positie in de verkoop van Parmaham versterkt.

Altijd op de hoogte blijven?