Sterrensysteem voor diervriendelijk vlees

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

DEN HAAG - Minister Veerman (LNV) heeft in Den Haag het 'Beter Leven'-kenmerk geïntroduceerd. Via een sterrensysteem ziet de consument in een oogopslag in welke mate rekening is gehouden met dierenwelzijn.

DEN HAAG - Minister Veerman (LNV) heeft in Den Haag het 'Beter Leven'-kenmerk geïntroduceerd. Via een sterrensysteem ziet de consument in een oogopslag in welke mate rekening is gehouden met dierenwelzijn.

De Volwaard-kip is het eerste product met het kenmerk. De kip heeft 1 ster gekregen. De Dierenbescherming wil een jaar proefdraaien met het kenmerk. De toekenning van 1 ster staat voor een belangrijke verbetering van dierenwelzijn ten opzichte van dieren uit de bio-industrie.


1 ster is een belangrijke stap in de goede richting, vindt de Dierenbescherming. De overige sterren moeten nog verder concreet gemaakt worden. Vast staat al wel, dat 3 sterren worden toegekend aan biologische vleesproducten en 4 aan vleesvervangers.


De organisatie streeft naar de ontwikkeling van 'tussensegmenten', waarbij het dierenwelzijn tussen de gangbare en de biologische veehouderij in ligt. Ook de prijzen liggen ertussenin, waardoor de producten betaalbaar zijn voor grotere groepen consumenten.


Naarmate meer consumenten en veehouders dit tussensegment omarmen, zo is de gedachte van de organisatie, zullen de normen voor dierenwelzijn deels, en uiteindelijk geheel worden opgenomen in de gangbare veehouderij waardoor het minimumniveau geleidelijk stijgt.


Producten met het nieuwe logo zijn te koop bij 300 verkooppunten van Albert Heijn XL, Coop, Jan Linders en Supercoop.


Lees ook:

Diervriendelijk vlees krijgt nieuw logo (12 januari 2007)


Boerenkip heet Volwaard (10 januari 2007)


Altijd op de hoogte blijven?