Spermaonderzoek afgebrand door vleesindustrie

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

WASHINGTON – Een Amerikaans onderzoek waarin wordt gesteld dat het eten van rundvlees tijdens de zwangerschap later kan leiden tot spermaproblemen bij zonen, moet zo snel mogelijk van tafel worden geveegd.

WASHINGTON – Een Amerikaans onderzoek waarin wordt gesteld dat het eten van rundvlees tijdens de zwangerschap later kan leiden tot spermaproblemen bij zonen, moet zo snel mogelijk van tafel worden geveegd.

Dat zegt wetenschapper Randy Huffman van het American Meat Institute. De Amerikaanse vleesindustrie heeft met grote scepsis gereageerd op het onderzoek. Zij noemen de onderzoeksmethoden en de uitkomsten 'onzorgvuldig en zeer twijfelachtig'.

Het onderzoek, dat deze week is gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction baseert zich op een studie onder 387 mannen die zijn geboren tussen 1949 en 1983 en van wie de moeders rundvlees hebben gegeten.

Vruchtbaar

Zonen wier moeder minimaal zeven keer per week rundvlees aten, zouden een lagere spermaproductie hebben dan zonen van wie de moeders minder vaak rundvlees aten. Bovendien zouden de mannen minder vruchtbaar zijn.

Onderzoekster Shanna Swan vermoedt dat de toevoeging van groeihormonen aan het vlees debet is aan de lagere sperma-kwaliteit. In de VS is het gebruik van groeibevorderaars nog steeds toegestaan, in de EU is het verboden.

Absurd

Huffman heeft geen goed woord over voor het onderzoek. ‘Tijdens het onderzoek is aan mannen, die nota bene al kinderen op de wereld hebben gezet, gevraagd wat hun moeder tientallen jaren eerder tijdens de zwangerschap had gegeten. Mensen weten vaak niet eens wat ze vorige week hebben gegeten, laat staan decennia geleden. En om vrouwen van middelbare en hogere leeftijd nu te vragen wat ze jaren geleden precies hebben gegeten is gewoonweg absurd.’

Daarbij komt volgens Huffman ook nog eens dat alle 387 mannen kinderen hebben verwekt zonder tussenkomst van vruchtbaarheidsbehandelingen.

Volgens de AMI-wetenschapper moeten mensen gewoon doorgaan met het eten van vlees in een gebalanceerd voedingspatroon, maar stoppen met de consumptie van nieuws met zwaar overtrokken krantenkoppen en over slecht opgestelde onderzoeken.

Lees ook:

Tyson brengt 'natuurlijk' rundvlees op de markt (19 januari 2006)


Altijd op de hoogte blijven?