Speklap milieuvriendelijker dan biefstuk

13 augustus 2012 Edwin Rensen

WAGENINGEN - Varkens- en kippenvlees, melk en eieren zijn veel beter voor het milieu dan rundvlees. Dat blijkt na bestudering van dierlijke producten.

WAGENINGEN - Varkens- en kippenvlees, melk en eieren zijn veel beter voor het milieu dan rundvlees. Dat blijkt na bestudering van dierlijke producten.

Niet eerder zijn de resultaten van wetenschappelijke LCA-studies (levens cylus analyse) van dierlijke producten onderling vergeleken op milieuvriendelijkheid, meldt Resource, het blad voor Wageningen UR.

‘Gemakkelijk is dat niet, want de LCA's meten allemaal net iets anders. Bovendien is een kilo melk niet zomaar vergelijkbaar met een kilo vlees,’ aldus Imke de Boer van de leerstoelgroep Dierlijke productiesystemen van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Samen met Marion de Vries publiceerde ze de uitkomsten van de vergelijking begin deze maand in Livestock Science.

Kip
Het broeikaspotentieel van een kilo varkensvlees varieerde van 3,9 tot 10 kilogram CO2-equivalenten, die van een kilo kip van 3,7 tot 6,9 kg.

De impact van rundvlees op het milieu lag tussen de 14 en 32 kg CO2-equivalenten. Ook leidt de productie van een kilo rundvlees tot een groter landgebruik en een hoger fossiel-energieverbruik. Studies naar zowel kip als varkensvlees laten zien dat kip net iets beter scoort dan varken.

Verschillen
De verschillen in milieubelasting tussen kip, varken en rund worden veroorzaakt door verschillen in voerbenutting en reproductie. 'Als een dier efficiënt met voer omgaat of veel nakomelingen per moederdier produceert, leidt dit tot een vermindering van de milieubelasting', aldus De Boer.

Vleeswijzer
Enkele maanden geleden meldde de Vleeswijzer al dat kippenvlees beter is voor het milieu dan varkensvlees en dat rundvlees het slechtst is voor het milieu.De Vleeswijzer is gebaseerd op LCA-werk van Blonk Milieuadvies.

De Boer en De Vries waarschuwen echter voor een rechtstreeks gebruik van LCA-resultaten in een instrument als de Vleeswijzer. Een LCA houdt geen rekening met het feit dat varkens en kippen producten eten die de mens ook zelf kan eten, zoals graan, maïs en soja.

Meer onderzoek
Grazende runderen doen dat niet. Als je de milieubelasting vergelijkt per kilogram eiwit, dan blijft rundvlees het product met de hoogste milieubelasting. De verschillen tussen melk, kip, ei en varkensvlees blijken echter minder eenduidig. Er was maar één studie die de milieubelasting van kip en varkensvlees vergeleek met die van melk en eieren. Harde conclusies vereisen meer vergelijkingsstudies, menen de onderzoeksters.

Lees ook:
Na Climate-gate nu ook Meat-gate (11 februari 2010)
Effect vlees op milieu minder dan beweerd (7 april 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vlees en het milieu

Altijd op de hoogte blijven?