Speenvarkens aan het spit enorm populair bij Slagerij de Vos

24 april 2018 Wendy Noordzij

Slager Erik de Vos en zijn vriendin Maaike de Boer van Slagerij de Vos in Drachten richten ze zich niet alleen op de traditionele klanten, maar ook op nieuwe doelgroepen, zoals mensen met een smokerbarbecue, waaraan ze onder meer grote stukken vlees aanbieden. Daarnaast verhuren ze barbecues met spit, waarmee men zelf een speenvarken kan bereiden.

Het aanbod van ambachtelijke producten levert ook een nieuwe doelgroep op, merkt Maaike de Boer van Slagerij de Vos. ‘Naast de traditionele klanten hebben we er een nieuwe doelgroep bijgekregen, zoals barbecuefanaten, die het liefste 52 weken per jaar aan het barbecueën zijn. Zij kopen graag grote delen vlees, zoals procureur, beenham, ribroast, brisket en bavette. Deze delen snijdt mijn vriend Erik zelf voor hen af en we kunnen ze naar wens bijvoorbeeld pekelen en in de kruiden zetten.’

Ze ziet de verkoop van deze grote delen duidelijk toenemen. ‘We trekken mensen uit de hele regio en krijgen ook aanvragen van ver buiten de provincie. Momenteel verkopen we de grote stukken ook via onze webshop aan klanten in Drachten en omgeving. Belangstellenden, die binnen een straal van 30 kilometer wonen, kunnen www.slagerijdevos.nl online bestellen. Ze hebben de levering dan dezelfde dag nog tussen 16.00 en 21.00 in huis. Langere afstanden moet men met ons overleggen. De vraag is zo groot dat we de mogelijkheden willen onderzoeken om het vlees via PostNL provinciaal of zelfs landelijk te laten bezorgen.’

Leestip: Verrassen met bijzonder barbecuevlees

Daarnaast verhuurt de slagerij barbecues en hebben de ondernemers vier grote barbecuekarren laten maken, die allemaal plaats bieden aan twee barbecues, die in het hoofdseizoen vrijwel altijd gereserveerd zijn. ‘We merken dat steeds meer mensen hier gebruik van maken. Als ze een feestje organiseren, kom ik graag bij hen thuis om de mogelijkheden te bespreken voor een barbecue of een buffet. Doordat we een leuke samenwerking hebben met een cateringbedrijf, kunnen we echt alles voor onze klanten regelen, zoals bijvoorbeeld de verhuur van smokerbarbecues, die we zelf nog niet hebben aangeschaft.’

Varken aan het spit

AVDW20180418-0210-200x300 Er worden veel speenvarkens verkocht om aan het spit te hangen. Foto's: Anne van der Woude

Ook is het mogelijk om een barbecue met spit of een los spit te huren en daarbij een los speenvarken te bestellen. ‘We leveren het varken kant-en-klaar gepekeld en gerookt aan en het hoeft alleen nog maar goed verwarmd te worden. Hiervoor heb ik een duidelijke bereidingswijze gemaakt met tips voor het garen en het snijden. Eigenlijk kan het gerecht dan niet mislukken’, legt Maaike uit. Het speenvarken met spit is een groot succes. ‘Mensen vinden het prachtig om tijdens een feestje iets bijzonders te presenteren. Wat is er dan mooier dan een speenvarken aan het spit, dat ze zelf moeten ronddraaien en waar ze anderhalf uur later met elkaar van kunnen genieten? We bieden dit concept nu circa vijf jaar aan en het is echt een groot succes. In het hoogseizoen wordt er zo’n vier tot vijf keer per week gebruik van gemaakt. Bovendien hebben we klanten uit Rotterdam en Zeeland die een speenvarken bij ons bestellen.’

Het volledige artikel kunt u lezen in de volgende editie van Vleesmagazine, die 4 mei verschijnt. Nog geen abonnee, vraag dan snel een voordeelabonnement aan. 

button_voordeelabonnement-aanvragen  

Altijd op de hoogte blijven?