Smokey Goodness Lowlands BBQ

Smokey Goodness Lowlands

Het afgelopen jaar was zakelijk gezien desastreus voor Jord Althuizen. Zijn vijf restaurants (waaronder Black Smoke in Rotterdam en Antwerpen), workshops, festivals: het stond – en staat – allemaal nagenoeg stil. Jord zelf dan weer niet: hij werkte hard aan zijn nieuwe Smokey Goodness-boek: Lowlands BBQ.

Nadat hij eerder inspiratie ‘voor de betere barbecue’ ophaalde in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië, was het nu tijd het eigen land te verkennen. “Hierin speelde corona natuurlijk mee. Ooit begon ik met mijn reizen omdat er in Nederland geen barbecuecultuur was. Daar is de afgelopen tien jaar verandering in gekomen. Ik ging op zoek naar inspiratie: wat trekken we hier in Nederland eigenlijk uit de grond aan groenten, en wat graast er op onze eigen velden?” Hij was aangenaam verrast.”Het zou mooi zijn als we meer in onze eigen achtertuin bij de lokale slager, visspecialist of boer kijken. Dan maak je de keten al korter.”

Jord mag dan het imago van de ultieme vleeseter hebben, hij ís dat niet. “Ik ben de ultieme barbecueër”, lacht hij droog. Eerder verschenen Smokey Goodness, Smokey Goodness 2, Smokey Goodness 3, Winter BBQ, No Worries BBQ, Burgers & BBQ Bites, BBQ Feast on Fire en Black Smoke.

Dossiers
Lees ook
Boek: Het varken

Boek: Het varken

In Het varken verkent Hatteland Endresen de vele facetten van dit bijzondere dier. Springend van de biologie naar de archeologie en van de filosofie naar medische wetenschappen laat hij zien waarom varkens méér zijn dan een stuk vlees: waarom het het waard is ze eens in de ogen te kijken.

Viaanse stoofschotel

Viaanse stoofschotel

Hans de Goeij is eigenaar van Traiteurslagerij de Goeij in Vianen. Sinds 2020 is hij branche erkende meesterslager. Naast verse vleesspecialiteiten, ambachtelijke vleeswaren en worst uit eigen worstmakerij verkoopt De Goeij verse maaltijden uit eigen keuken, zoals deze eenvoudig te bereiden Viaanse ovenschotel.

Boekrecensie: De Ark van de Smaak

Boekrecensie: De Ark van de Smaak

“Het is een verzameling van zaken die waarde hebben.” Zo staat het in de inleiding. En zo voelt het ook. Van Boerentenen en Heilige boon (het boek begint met akkerbouw) tot Vlaardings ijzerkoekje en vergeten vleeswaren (ambachtelijke producten).