Slagersgehakt magerder dan supermarktgehakt

26 april 2022 Redactie Vleesmagazine
Foto: Unsplash

De Consumentenbond bracht 25 april het nieuws naar buiten dat mager rundergehakt in de supermarkt soms vetter is dan shoarma of spareribs. Dit geldt niet voor het gehakt van de slager, meldt Koninklijke Nederlandse Slagers.

Volgens de brancheorganisatie voor slagers is slagersgehakt is gemiddeld magerder dan het gehakt in de supermarkt. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Consumentenbond en TNO. Het onderzoek van TNO stamt uit 2013. De onderzoekers concludeerde dat het gemiddelde totaal vetgehalte van rundergehakt bij de slager op 10,9 procent ligt en in de supermarkt 19,8 procent.

Slagersgehakt

“Op basis van dit onderzoek heeft KNS gerealiseerd dat in de NEVO -tabel een aparte categorie voor ambachtelijke slagerij rundergehakt is gemaakt”, staat er te lezen op de website van KNS. “Uit de NEVO-tabel blijkt zelfs dat rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt. En gewoon rundergehakt uit de supermarkt is maar liefst 50% vetter dan slagersrundergehakt.”

Het onderzoek van de Consumentenbond uit 2017 geeft eenzelfde beeld. Het gehakt van de tien onderzochte slagers in dit onderzoek was gemiddeld een stuk minder vet dan het gehakt van de supermarkt.

Wettelijke normen

In het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten zijn alle wettelijke normen voor vet in de verschillende soorten gehakt vastgelegd. KNS zet deze op de website nog even op een rijtje.

Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?