‘Slagers reageren creatief op trends’

Robot Coupe_Rondvraag VLM 3-2022

Maaltijden zijn niet meer weg te denken uit het assortiment van veel slagers. En het aandeel groeit alleen maar. Het is niet alleen zaak om verser en beter te zijn dan de supermarkten, maar ook om je te onderscheiden van andere versspecialisten die maaltijden verkopen. Wat heb je, naast je eigen kwaliteitsvlees, daarvoor nodig? Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Tomas Strijdonk van Robot Coupe.

Je hoort koks niet vaak over keukenapparatuur praten. Maar als Tomas Strijdonk, kok en vertegenwoordiger van Robot Coupe erover vertelt, krijg je beslist zin om te proeven. “Bijna overal waar voedsel wordt bereid staan onze machines”, zegt hij. “En aangezien het tekort aan personeel nog nijpender wordt, groeit de belangstelling alleen maar.” Tomas geeft jaarlijks zo’n 180 demo’s bij ondernemers en voor groepen. Zo was hij eind maart met Robot Coupe machines op een Inspirational. Dat zijn inspiratiesessies waaraan meerdere bedrijven meewerken, georganiseerd door Rational, een leverancier van professionele keukenapparatuur. Tomas: “In maart waren we bij groothandel Weidelco in Leeuwarden. Het gros van de 160 aanwezigen bestond uit slagers.”

Ambacht 2.0

Tomas demonstreerde allerlei recepturen, zoals poké bowls met diverse groenten. “Veel ondernemers kiezen nog voor gesneden groenten,” zegt Tomas. “Maar dat is duurder en blijft minder lang goed dan hele groenten, waardoor je soms meer weggooit. Wij leveren wereldwijd foodprocessors voor de professionele markt waaronder cutters, staafmixers, juicers, groentesnijmachines en gecombineerde machines. In allerlei variaties, groottes en capaciteiten. Slagerijen gebruiken onze staafmixers onder meer voor soepen, en de cutters voor zaken als farce, filet américain of leverpaté. Als je een hele lever met de kruiden in de machine doet, heb je in een minuutje perfect gladde paté. Maar ook kun je op één motorblok de cutter combineren met de groentesnijder. Blokjes, julienne, wat je normaal in een uur met de hand doet, kost je met de machine tien minuten. De kwaliteit is constant en iedereen kan ermee werken, je hoeft geen snijtechniek te beheersen. Als je, zoals met die poké bowl, met harde groente­soorten begint en met de zachte eindigt, hoef je de machine pas naderhand af te spoelen, al dan niet in de vaatmachine. Alles is zo schoon. Je haalt de onderdelen er heel eenvoudig uit. Alles is op en top HACCP, ook ziekenhuizen gebruiken onze machines veel.”

Aardappelpuree maak je ook in no-time met de groentesnijder. Of een heerlijke paté van gerookte kipfilet met verse kruiden. Er is zo veel mogelijk, en er zijn zo veel slagers oprecht geïnteresseerd, glundert Tomas.
“Heal­thy food is een blijvende trend. En ik zie slagers creatief reageren, met eigen gerechten, met verse, gezonde producten. Ze maken lekkere maaltijden en salades, of mooie barbecuegerechten, toegespitst op hun doelgroepen. Daarvan word ik blij. En als onze machines het voor hen gemakkelijker, sneller, hygiënischer en uiteindelijk voordeliger kunnen maken, zijn ze de echte ambachtelijke slagers 2.0. Wat wil je nog meer?”

Dit is het eerste deel van de rondvraag Maaltijden van de slager. De complete rondvraag staat in Vleesmagazine 3. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af op Vleesmagazine en ontvang acht keer per jaar het vakblad.

Ja, ik neem een abonnement
Lees ook
Inschrijving vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt 2022

Inschrijving vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt 2022

De vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt komt er aan. Op 8 september vindt de keuring plaats bij SVO Houten. Organisator Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) roept leden op om zich in te schrijven voor deze wedstrijd.

Haagse slager tijdelijk gesloten vanwege roetschade

Haagse slager tijdelijk gesloten vanwege roetschade

Slagerij Dungelmann in Den Haag moet noodgedwongen tijdelijk de deuren sluiten. Woensdag 1 juni brak er brand uit in de kelder van restaurant Vapiano. Deze grenst aan de kelder van de slagerij, waardoor het roet zich over door het pand verspreidde.

Tips & tricks voor maaltijden

Tips & tricks voor maaltijden

Maaltijden aanbieden kan big business zijn volgens trendwatcher Anneke Ammerlaan, mits je het goed aanpakt. Dus (ook) voldoende groente, persoonlijk advies, misschien een bezorgservice én een poké bowl in je toonbank. “Met alleen een klassieke hutspot kom je niet meer weg.”