Slagerij van Asch winnaar Bronzen Rookworst

asch rookworststad

Slagerij van Asch uit Soest heeft de Bronzen Rookworst 2020 gewonnen. Vanwege corona kregen uitsluitend de rubriekskampioenen hun prijzen gisteren uitgereikt in Hotel van der Valk in Duiven. De beste Magere Rookworst maakt slager Bles uit Wehl. De komende dagen worden alle winnaars thuis bezocht waar ze de bekers in ontvangst nemen.

Voor de 46ste keer werd dit jaar Arnhem Rookworststad georganiseerd. Een bijzondere editie, omdat het er vanwege corona ook een tijd uit heeft gezien dat het evenement geen doorgang kon vinden. Maar de organisatie heeft op een 'veilige manier', een deel van de prijswinnaars gisteravond kunnen verblijden in Hotel van der Valk in het Gelderse Duiven. Het niveau van de ingezonden producten was opvallend hoog; voor het eerst in de geschiedenis van de wedstrijd behaalden maar liefst twaalf deelnemers de zogeheten dubbel, met 100 punten voor zowel de grove als de fijne rookworst.

Grip op de rookkast

Met kop en schouders stak slagerij Van Asch uit Soest er bovenuit. Eigenaar Remco van Beek wist al wel dat hij en zijn team goed bezig waren, en hoopte dit jaar op de overall-overwinning. ‘De balans tussen de kruiden en vlees is erg goed en we hebben het rookproces beter onder controle’, laat de gelukkige slager in een reactie aan Vleesmagazine weten. ‘Vorig jaar werden we al kampioen met de fijne rookworst, maar door meer grip op de rookkast voldoet de grove rookworst nu ook aan de hoogste eisen. De worst is niet meer te hard of te taai’, weet Van Beek. Een dag na de bekendmaking heeft hij al een spandoek voor de winkel hangen, zodat ook de klandizie weet dat aan de Van Weedestraat in Soest de beste rookworst van het land wordt geproduceerd. ‘We hebben beachvlaggen en posters besteld en komen nog met een consumentenactie’, vervolgt de winnende slager. Slager Van Egmond uit Arnhem werd voor de vierde keer reservekampioen.

Klik op foto voor vergroten

Sfeerimpressie-Bon-Vivant-In-site-1-300x225

Foto: Bon Vivant In-site (www.bonvivantinsite.nl)

Bekers thuis bezorgen

Organisator Jan van Egmond is er trots op dat de wedstrijd ondanks corona toch doorgang kon vinden. ‘In Hotel van der Valk in Duiven hebben we ons aan de regels gehouden, een zaal afgehuurd en er voor gezorgd dat er niet meer dan 30 personen aanwezig waren. We trekken deze dagen door het land om de andere winnaars thuis de bekers te bezorgen.’ Naast de rubrieken als 'grove rookworst' en 'fijne rookworst', waren er nog 6 rubrieken. ´Met een mooi winnend product kun je het rookworstseizoen goed beginnen en meer omzet genereren´, stelt Van Egmond die constateert dat er dit jaar meer inzendingen van grove en fijne rookworst waren dan de afgelopen jaren.

264 inzendingen

Juryvoorzitter Paul van Trigt benadrukt dat het om een vakwedstrijd gaat en niet om een gewone productkeuring. ‘Dit betekent dat zowel vakmanschap (technisch) als ook de productkwaliteit getoetst en beoordeeld werden. Creativiteit en degelijkheid kwamen bij de ingezonden producten sterk naar voren’, aldus de juryvoorzitter. Er zijn dit jaar 264 producten ingezonden, waarvan 23 innovaties. En 114 deelnemers zijn er 20 meer dan vorig jaar. Elf SVO-studenten hebben voor de eerste keer deelgenomen. Maar liefst 24 procent van de inzendingen leidde tot Goud met Ster (100 punten). Dat is hoger dan in 2019 en 2018 toen respectievelijk 15,5 procent en 11 procent van de ingezonden producten het predicaat Goud met Ster meekreeg.

 

PRIJZEN

Nr. 1 46e Nationaal Kampioen 2020-2021 Arnhem Rookworststad

 • Winnaar Bronzen Rookworst + wisselbeker
 • 2 x 100 punten met ster Klasse Fijn en Grof
 • Van Asch Soest

Nr. 2 46e Reserve Kampioen 2020 - 2021 wisselbeker

 • 2 x 100 punten met ster Klasse Fijn en Grof
 • John van Egmond Arnhem
 • Sponsors De Weerd specerijen / Zoetelief bedrijfskleding

Nr. 3 Kampioen Klasse Fijn 2020 – 2021 wisselbeker

 • Arnhem Rookworststad 100 punten met ster winnaar
 • Jasper de Leeuw Nieuwland
 • Sponsor Gerard van Uden natural sausage casing

Nr 4 Kampioen Klasse Grof 2020-2021 wisselbeker

 • Arnhem Rookworststad 100 punten met ster winnaar
 • Daan Veldhuizen
 • Sponsor Zoetelief bedrijfskleding

Nr 5 Kampioen Klasse Speciaal 2020 – 2021 wisselbeker Arnhem

 • Rookworststad Herfst Rookworst 100 punten met ster
 • Rinse Kunst
 • Sponsor De Weerdspecerijen
 • Kampioen Beste en lekkerste  Magere Rookworst van Nederland: slager Bles uit Wehl (een vetpercentage van  14.6 procent)
 • Kampioen Innovatie: Slager Smit Ternaat met salade filet saucisse fumee (KNS Innovatieprijs)
 • Beste leerling: Hylke Dummer uit Huissen
   

Een uitgebreide reportage over de avond is te vinden in de komende uitgave van Vleesmagazine

 
Lees ook
Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Prijsverschil vlees en vleesvervangers neemt af

Het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers in de supermarkt nam de afgelopen vijf jaar af. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark naar de prijsontwikkelingen van de zes grote Nederlandse supermarkten. De supermarktonderzoeker deed het onderzoek in opdracht van ProVeg Nederland.

Ook vleesprijs stijgt de komende maanden

Ook vleesprijs stijgt de komende maanden

De media stonden er vol mee de afgelopen dagen. De prijzen van voeding gaan omhoog. Door de oorlog in de Oekraïne, de hoge kosten voor brandstof en energie en de stijgende grondstofprijzen. Dat geldt ook voor de prijs van vlees.

ABN AMRO verwacht verdere stijging voedselprijzen

ABN AMRO verwacht verdere stijging voedselprijzen

ABN AMRO verwacht dat 2022 een moeilijk jaar gaat worden voor de foodsector. Producenten krijgen te maken met een forse stijging van de productiekosten, terwijl de consument door de inflatie meer op de prijs gaat letten. Een verdere prijsstijging lijkt onvermijdelijk volgens de bank.