Slagerij uit laatste IJstijd gevonden in Noord-Drenthe

Mammoet

Op een akker in Noord-Drenthe is een bijzondere vangst gedaan. Daar is een slagerij uit de laatste IJstijd ontdekt.

Archeologen hebben 450 stenen werktuigen gevonden in een akker bij Assen die vermoedelijk door Neanderthalers werden gebruikt om dieren mee te villen. Zo'n 50.000 jaar geleden was de plek gebruikt als een soort 'slagerij uit de ijstijd', schrijft de Volkskrant.

Acht jaar lang hebben archeologen gezocht op de plek. Ze vonden 450 stenen oerwerktuigen in de akker, waaronder tientallen vuistbijlen. Binnenkort worden de onderzoekresultaten gepubliceerd in vakblad Quaternary International.

Mammoeten

Welke dieren er in de slagerij werden geslacht, is niet bekend. 'Maar we denken aan mammoeten, wolharige neushoorns en rendieren', zegt archeoloog Marcel Niekus in de krant.

Onderzoekers denken niet dat de akker een vaste verblijfplaats was van de Neanderthalers. Ze gebruikten de locatie niet alleen als slachtplaats maar ook als atelier, waar nieuwe werktuigen werden gemaakt.

Lees ook
Vlees in de media - week 32

Vlees in de media - week 32

In Memoriam voor Gerrit Kastelein, een reportage bij varkensboerderij Zonvarken en waar moeten slagers rekening mee houden als de Afrikaanse Varkenspest in Nederland opduikt. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Keurslager genomineerd voor Retailer of the Year

Keurslager genomineerd voor Retailer of the Year

Keurslager is in de categorie Eten en Drinken genomineerd voor Retailer of the Year. In deze categorie neemt Keurslager het op tegen Bakker Bart, Gall & Gall, Mitra Drankenspeciaalzaken en Xenos.

Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Een rood, mals en sappig stuk vlees: het is een van de dingen die barbecueën zo mooi maakt. Dit recept voor côte de boeuf is een echte aanrader. Het wordt uit de ribben van het rund weggesneden. De rib wordt meegesneden waardoor het vlees een randje vet heeft en vol van smaak is. De rug van een koe is minder gespierd en dat geeft het...