Slagerij Sieverink maakt boekje over historie

slagerij-sieverink-boekje-historie-uitsnede

Joke en Bennie Sieverink, de voormalige eigenaren van Slagerij Sieverink in Lochum, hebben vanwege het veertigjarig bestaan van de slagerij een boekje uitgegeven over de historie van het pand Markt 9. Hier is sinds 1980 de slagerij gevestigd.

Joke en Bennie Sieverink vormden zelf de hoofdredactie, meldt Lochums Nieuws. Verder verleende onder meer het Historisch Genootschap Lochem medewerking aan het boek. ‘Ik was ooit bibliothecaresse en vanuit die functie altijd al geïnteresseerd in geschiedenis’, vertelt Joke.

Het pand blijkt al 180 jaar als slagerij in gebruik te zijn. Voor de Sieverink’s was de familie Rijswijk er 30 jaar actief. Maar tussen 1836 en 1943 waren het drie generaties Roos die er als slagers werkten. De familie Roos was Joods en slachtte dus koosjer. En vanzelf werd in die periode ook uitsluitend rund- en kalfsvlees verkocht.

Weggevoerd

slagerij-sieverink-boekje-historie-210x300 Het jaartal van 1943, toen een einde kwam aan het familiebedrijf, zegt de goede verstaander genoeg in combinatie met de Joodse achtergrond. De familie mocht van de Duitse bezetter geen zaken meer doen en werd weggevoerd naar de vernietigingskampen. Op de herdenkingssteen in de gevel van de Synagoge aan de Westerwal staan de namen van vier leden van de familie. Zij werden op 28 mei 1943 in Sobibor vermoord. In het boekje is een verhaal uit 1985 opgenomen dat werd geschreven door Albert Roos, die in VS woonde tot hij in 2007 overleed. Hij schrijft over zijn herinneringen aan Lochem en zijn familie.

Vele slagerijen

Voor de geschiedschrijving van Lochem is ook een hoofdstuk van belang over alle slagerijen die Lochem ooit rijk was. En dat waren er veel. Ze zaten in panden in het centrum maar ook in de Kastanjelaan en Zwiepseweg en Poorters Janlaan.

De opbrengst van het boekje is bestemd voor een viertal stolpersteine voor het pand op de Markt, ter nagedachtenis aan de in de oorlog omgekomen leden van de familie Roos. Hiervoor is contact gelegd met de Stichting Stolpersteine Lochem.

Overname

Inmiddels is de slagerij overgenomen door Erik en Sari Nijenhuis. De afgelopen drie jaar trokken Bennie en Joke Sieverink zich steeds verder terug en inmiddels is het roer stevig in handen van de nieuwe eigenaren. Erik Nijenhuis (34), een geboren Markeloër, wist al toen hij pas tien jaar was dat hij slager wilden worden. ‘Mijn vader verkocht koeien aan slagers en ik vond dat machtig interessant. Toen ik elf was begon ik al mee te werken bij slagerij Kastelein in Diepenheim. Toen ik later naar de slagersvakschool ging hoefde ik eigenlijk alleen nog de theorie te leren. De praktijk kende ik toen al wel’, aldus Erik.

Hij kwam in 2015 bij Sieverink terecht nadat hij een advertentie las waarin een leerling werd gevraagd met de ambitie om de slagerij uiteindelijk over te nemen. Het eerste half jaar was een kwestie van kijken of er een klik was tussen Bennie en Erik. En die bleek er te zijn. Dat leidde in 2017 tot een VOF. Bennie Sieverink zegt: ‘Nadat alles op papier stond, heb ik een jaar de leiding genomen. Toen volgde een jaar van samen de besluiten nemen en het afgelopen jaar nam Erik het roer in handen.’ Sinds januari is de VOF opgeheven en is de zaak officieel van Erik en Sari. Bennie werkt af en toe nog mee als het nodig is.

Bron: Lochums Nieuws

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Ondergang van ons ambacht?

Ondergang van ons ambacht?

Zelf vind ik het als slager het mooiste om echt contact te hebben met het vlees. Elk stukje vlees zelf vastgehouden te hebben. Er iets van te vinden en het daarna te verwerken tot een mooi eindproduct

Digitaliseren is minder ingewikkeld dan het lijkt en biedt veel kansen

Digitaliseren is minder ingewikkeld dan het lijkt en biedt veel kansen

Ondernemen op onderbuikgevoel en kennis van de markt heeft generaties versspecialisten ver gebracht. Maar anno 2023 is dat niet langer voldoende. Door middel van digitalisering en sturen op data worden consumenten beter bediend, processen efficiënter ingericht en omzetten vergroot.

Jaaroverzicht 2022 Vleesmagazine - deel 2

Jaaroverzicht 2022 Vleesmagazine - deel 2

022 was een uitdagend jaar voor de vleesbranche. De branche worstelde met hoge kosten voor energie en grondstoffen en het kabinet kondigde de stikstofplannen aan. Gelukkig was er ook nog positief nieuws. Vandaag het tweede deel van ons jaaroverzicht.