Update: Vion huurt touringcars voor vervoer personeel
Vion zet vanaf donderdag 28 mei vijftig touringcars in om medewerkers naar de vestigingen te brengen en weer op te halen. Deze touringcars worden gebruikt naast de bestaande busjes, waarin minder mensen vervoerd zullen worden. Ook moet het personeel mondkapjes dragen tijdens het woon-werkverkeer.
Na het gesprek met Minister Schouten van Landbouw van gisteren einde dag, is het speciale Vion team voor de leefomgeving en transport van medewerkers aan de slag gegaan met het concreet invulling geven aan de aangescherpte maatregelen die door Vion en de sector waren voorgelegd. Binnen 24 uur is dit team er in geslaagd om meer dan vijftig touringcars vanaf donderdag dagelijks van en naar het werk te vervoeren.
Aanvullende instructies op de geldende hygiëne- en 1,5 meter afstandsmaatregelen van het RIVM voor de 5600 medewerkers van Vion zijn:
- Ondanks de verantwoordelijkheid van de betreffende flex-bureaus, instrueert Vion deze bureaus scherp op de correcte uitvoering.
- Inzet van meer dan 50 touringcars om iedereen goed op het werk te krijgen. Tot 1 juni geldig voor 13 personen per 50 persoons-touringcar. Vanaf 1 juni verhoogt dit aantal naar 30 per bus, conform de RIVM-regelgeving.
- Verplicht gebruik van mondkapjes tijdens woon-werk verkeer in personenbus of touringcar.
'Heldere oproep'
‘De oproep van de Veiligheidsregio is helder', zegt Vion-directeur Ronald Lotgerink. 'Wij hebben in februari, in maart en in mei steeds maatregelen genomen. RIVM, GGD en Inspectie SZW hebben hier op toegezien. Zo ook op het gebied van transport. Maandag kondigden wij extra acties aan. Daar is non-stop aan gewerkt om die uit te kunnen voeren. Vandaag heeft de politie proces-verbaal opgemaakt. De overtredingen betreffen voornamelijk de definitie van ‘huishouden’ binnen de geldende afspraken van transport. Wij meenden ook dat onze medewerkers die samenleefden in dezelfde woning tot een huishouden behoorden.'
Dat blijkt in strijd met de RIVM-restricties volgens de politie van Apeldoorn. 'We begrijpen de positie van de Veiligheidsregio’s. En wij gaan gehoor geven aan hun oproep. Dat is onze verantwoordelijkheid. Wij instrueren onze medewerkers, uitzendbureaus en chauffeurs. En wij verwachten dat iedere onduidelijkheid over transport hiermee is weggenomen. Het betreft hier duizenden medewerkers en tientallen transportbewegingen. Honderd procent garantie op een foutloze start morgen bestaat niet. Maar wij tolereren geen marchanderen met de afspraken die wij maken.'
Slachterij gesloten
De slachterij in Apeldoorn werd eerder vandaag door de veiligheidsregio gesloten. De politie blokkeerde de toegang en medewerkers mochten het terrein niet verlaten. De aanleiding was dat medewerkers samen in achttien busjes reisden, terwijl was afgesproken dat slachthuizen medewerkers niet opeengepakt zouden laten reizen. Toen dit wel gebeurde, kon de veiligheid niet meer worden gegarandeerd en is de locatie afgesloten, meldde het ministerie van Landbouw aan NU.nl. De operatie van de veiligheidsregio was erop gericht om te voorkomen dat de medewerkers op dezelfde manier weer terug zouden reizen.
Inmiddels zijn de vijfhonderd medewerkers van de slachterij allemaal gecontroleerd door de GGD. Als Vion aan alle eisen voldoet, dan kan het slachtproces morgenochtend weer beginnen. Mocht het bedrijf zich opnieuw niet aan de regels houden, dan gaat de locatie tijdelijk op slot.
Gesprek met minister
Gisteravond werd bekend dat bedrijven in de vleesverwerkende industrie meer gaan doen om hun werknemers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. De vleesverwerkers zouden onder meer kijken hoe de werknemers van de slachthuizen naar hun werk worden vervoerd en hoe ze worden gehuisvest. Ook zou nagedacht worden over verdere maatregelen in de slachthuizen. Afgesproken werd dat medewerkers niet meer in kleine busjes vervoerd zouden worden. Het transport van de medewerkers in de achttien busjes was dus in strijd met deze afspraken.
Volgens Schouten is het aan de sector om te laten zien dat medewerkers veilig kunnen werken in de slachthuizen, zo liet ze gisteren weten. De minister benadrukte dat het niet aan haar is om slachthuizen te sluiten. Behalve als de aanvullende maatregelen onvoldoende bleken te zijn. Dan ziet zij het als haar taak om de medewerkers van de NVWA te beschermen. Zonder NVWA-toezicht mag in een slachthuis niet worden geslacht.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Food Technology 2023 voor de vleesbranche
Op Food Technology komen de werelden van food, beverage en technologie samen. Dit event op 12 en 13 april in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch biedt naast een uitgebreide beursvloer een vol programma met seminars en lezingen. Ook voor de vleesbranche is Food Technology interessant.
Pluimveesector wil gelijk speelveld met andere landen
Door een toename van de import van pluimveevlees en eieren uit derde landen, komen er steeds meer producten op de markt waarvoor lagere standaarden gelden. De Nederlandse pluimveesector wil een gelijk speelveld en vraagt hiervoor aandacht in een brief aan de verantwoordelijke ministers.
Berichtgeving over slachthuizen ongenuanceerd
Afgelopen week verschenen in de media verschillende berichten over vermeende misstanden in slachthuizen in 2021. “Het is oud nieuws”, reageert Dé van Riet, woordvoerder van Centrale Organisatie voor de Vleessector. “Het is destijds al ruimschoots in het nieuws geweest." Hij noemt de berichtgeving uit de context en ongenuanceerd.