Sfeervolle eerste dag VAV Jubileumbeurs

16 oktober 2022

In 2020 bestond de VAV groep 45 jaar. Reden voor een feestje. Helaas maakte de coronapandemie dit onmogelijk. Daarom vindt nu, twee jaar later, de VAV jubileumbeurs plaats. Expo Houten staat op 16 en 17 oktober in het teken van Grenzeloos Genieten.

De jubileumbeurs is verdeeld in vier continenten. Azië, Latijns-Amerika, Europa en Winterwonderland. Op het beursplein geeft Josja Haagsma gedurende de hele dag verschillende demonstraties en daar staan ook de grote Dry-aged kasten.

“De beurs heeft een mooie opzet en heeft de warme huiselijke sfeer, die zo kenmerkend is voor de VAV-groep”, aldus Van Berkel Pluimvee. Het enige minpuntje is misschien dat het deze zondag niet zo druk is. “Veel slagers zien zo’n beurs als een teamuitje. De maandag is dan een betere dag om met zijn allen te gaan.”

Smaakmakers

VAV Beurs_MP 2

Bij de smaakmakers Epos, Degens en Verstegen is het wel druk. Veel bezoekers willen de lekkere hapjes proeven. De kip met yakatorisaus van Degens vindt gretig aftrek en bij Epos staat de bekende foodtruck. Bij Verstegen kunnen bezoekers de nieuwe snijdbare sauzen en loaded toppings proeven. De loaded toppings is een nieuw product, een kant-en-klare rijkgevulde maaltijdcomponent, die slagerskunnen gebruiken voor broodjes, tapas of bittergarnituur. Het product bevat bijna geen suiker, zout of e-nummers en bevat geen vlees. “Hiermee past het product goed bij de consument van nu, die kritisch is op wat hij/zij eet.”

Zorgen

VAV Beurs_MP 3

Op de beurs zijn veel exposanten blij dat de beurzen weer mogelijk zijn. “Fijn dat het weer mag”, hoor je regelmatig. Maar er zijn ook zorgen. De hoge grondstofkosten en de enorme stijgingen van de energieprijzen houden veel exposanten bezig. Ze merken het in hun eigen onderneming en ook bij hun klanten. “Toen ik terugkwam van vakantie waren zes van klanten weggevallen”, zegt een van de exposanten.

Ook de Vereniging van de Keurslagers hoort van veel van de franchisers over de problemen. Over de regeling waar de overheid nu mee bezig is zijn ze niet positief. “12 procent zet geen zoden aan de dijk.” Samen Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) lobbyt de vereniging achter de schermen en heeft al verschillende casussen opgesteld om duidelijk te maken dat er meer hulp nodig is.

Kansen tijdens de feestdagen

VAV Beurs_MP 4

Maar de Vereniging ziet ook nog steeds kansen voor de slager, met name rond de feestdagen. “Tijdens de coronaperiode heeft de consument ontdekt dat ze ook heel goed zelf thuis lekker vlees kunnen maken. De slager kan hier op inspringen.”

Altijd op de hoogte blijven?