Rusland biedt weer openingen voor vleessector

attachment-001_rb-image-1654152

Rusland staat de import van bepaalde runderslachtbijproducten en bepaalde vette vleesproducten van runderen uit Frankrijk, Denemarken, Nederland en Italië weer toe. Vorige week bereikten delegaties van de verschillende overheden hierover overeenstemming. Ook zou Rusland op korte termijn de grenzen weer openen voor import van fokvarkens.

Frans van Dongen, vertegenwoordiger van de Nederlandse vleesindustrie en nauw betrokken bij de onderhandelingen, is blij met het bereikte resultaat: 'De Nederlandse overheid heeft goed werk verricht. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er weer wordt gesproken over markttoegang tot Rusland. We hopen dat dit het begin is van een trendbreuk en dat er ook weer gesproken gaat worden over toegang voor bepaalde vette varkensproducten.

Ruimte

Van Dongen geeft aan dat het daarvoor wel nodig is dat individuele lidstaten de ruimte krijgen van de Europese Commissie om zelfstandig hierover te onderhandelen met de Russen. 'Het zou van de zotte zijn als we na de aanstelling van een eurocommissaris die erop toe moet zien dat we niet meer, maar beter Europa krijgen (Frans Timmermans, red.) daarvoor niet de ruimte krijgen', aldus Van Dongen.

Eén staat

Tot nu toe behandelt Rusland de EU als één staat omdat de export van varkensvlees gebeurde op basis van een Europees certificaat. Nadat Afrikaanse varkenspest was geconstateerd in Polen en de Baltische staten, sloot Rusland de grens voor alle varkensvlees van alle lidstaten van de EU. De EU heeft dit conflict voorgelegd aan wereldhandelsorganisatie WTO.

Lees ook
Boek: Het varken

Boek: Het varken

In Het varken verkent Hatteland Endresen de vele facetten van dit bijzondere dier. Springend van de biologie naar de archeologie en van de filosofie naar medische wetenschappen laat hij zien waarom varkens méér zijn dan een stuk vlees: waarom het het waard is ze eens in de ogen te kijken.

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvangen predicaat 'Met Krul'

Zeven slagers ontvingen in november het certificaat en predicaat ‘Met Krul’ van Livar. Alle zeven hebben 100% Livar varkensvlees in het assortiment. Met dit predicaat wil Livar de kwaliteit waarborgen voor zowel slagers als consumenten.

Zampone met schokcuttergalantine

Zampone met schokcuttergalantine

In Modena, een stadje in Noord-Italië (Emilia-Romagna), is volgens overlevering de zampone voor het eerst gemaakt. Zampone werd traditioneel tijdens de kerstdis of op oudejaarsavond in combinatie met linzen gegeten.