RTL Nieuws meldt misstanden in slachthuis Epe

28 juni 2021 Redactie Vlees Pixabay
Foto: BlackRiv via Pixabay

Varkens in Nood meldt misstanden in slachthuis Gosschalk in Epe. Dat zou blijken uit beelden die de Dierenwelzijnsorganisatie deelde met RTL Nieuws. Het slachthuis komt onder verscherpt NVWA-toezicht en neemt zelf ook maatregelen.

De beelden in het bezit van RTL Nieuws zijn gemaakt door een medewerker van Varkens in Nood die twintig  dagen undercover werkte als stalmedewerker bij de slachterij. Volgens de nieuwszender blijkt uit de beelden dat er dieren worden mishandeld. Ook zouden medewerkers de mishandelingen verbergen voor medewerkers van NVWA.

Slachterij Gosschalk zegt tegen Nieuwe Oogst geschrokken te zijn. "We trekken ons dit zeer aan. Integriteit en kwaliteit zijn de basis voor de toekomst en dierenwelzijn is hierbij essentieel." De slachterij neemt maatregelen. Zo zijn de betrokken medewerkers geschorst en stopt de slachterij met het gebruik van peddels. Gosschalk wil herhaling van de misstanden voorkomen.

Verscherpt toezicht

De slachterij komt onder verscherpt toezicht van de NVWA te staan. Er komen extra NVWA-inspecteurs en camera's. Daarnaast mag het bedrijf alleen met levende dieren omgaan als er een dierenarts van de NVWA bij is. 

Ook de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) reageert op de beelden. Op de website meldt de organisatie het volgende: "Wij keuren het optreden van de slachthuismedewerkers in deze opnamen ten zeerste af. Zo behoren mensen in onze bedrijfstak absoluut niet met dieren om te gaan. De eigenaars van het betreffende slachthuis hebben per direct de maatregelen op hun bedrijf aangescherpt en aangevuld, om dergelijk gedrag voortaan te voorkomen."

Sinds 1 mei 2021 hebben de leden van COV de Code Dierenwelzijn opgenomen in de Gedragscode voor de bedrijfstak. "Naar aanleiding van dit incident hebben we nogmaals bij onze leden benadrukt dat deze Gedragscode strikt moet worden nageleefd." 

Altijd op de hoogte blijven?