Roemer: btw verlagen van 21 naar 19 procent
SP-leider Emile Roemer wil de btw verlagen van 21 naar 19 procent. Hij zei dat maandagochtend in Goedemorgen Nederland van WNL.
Volgens Roemer is de btw-verhoging in 2012 ten koste gegaan van het midden- en kleinbedrijf. Als de btw nu wordt verlaagd, zakken de prijzen van producten, gaan mensen meer kopen en dat versterkt het mkb. Dat is volgens Roemer de ‘banenmotor’ van de Nederlandse economie. De werkgelegenheid gaat dan stijgen.
Winstbelasting verhogen
Het verlagen van de btw kost de schatkist 3,7 miljard euro. Roemer wil dat dekken door de bankenbelasting te verhogen, door belastingontwijking aan te pakken en door de winstbelasting van grote bedrijven met grote winsten te verhogen. De btw-verhoging staat in de Tegenbegroting van de SP, de SP-alternatieven voor de begroting die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag presenteert. Roemer zei in Goedemorgen Nederland dat het kabinet veel doet voor de middenklasse maar dat nog altijd 500.000 kinderen onder de armoedegrens zitten. Het sociaal minimum moet omhoog, aldus Roemer. In de koopkrachtplaatjes van het kabinet gaan de werkenden er op vooruit, maar ouderen en mensen met een uitkering zijn de klos, aldus Roemer.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
What you see is what you get?
Het idee is dat onze belastingtarieven transparant zijn. Helaas niet. Hieronder een korte uiteenzetting over de effectieve belastingdruk gebaseerd op het aangenomen Belastingplan 2023 en voorbeelden uit de fiscale adviespraktijk.
Kabinet onderzoekt mogelijkheid tot vleesbelasting
Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om een heffing op vlees in te voeren, schrijft minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid aan de Tweede Kamer. De vleesbelasting moet bijdragen aan de doelstelling van het kabinet om in 2030 de helft van de door Nederlanders gegeten eiwitten uit plantaardige bronnen te laten komen.
Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte
De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021 nadert. 31 januari is de deadline. Omdat deze aangifte anders is dan normaal zet de Belastingdienst vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij.