RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Vlees_rundvlees_Pixabay

Foto: Pixabay

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

Het onderzoek van het RIVM vond plaats onder ruim 1800 jongvolwassenen. RIVM: “Vooral het verlaten van het ouderlijk huis om alleen of met huisgenoten te gaan wonen, kan volgens hen invloed hebben op hun vleesconsumptie. Dit komt door een verandering in sociale omgeving en meer onafhankelijkheid.”

Redenen vleescomsumptie

De jongeren gaven in het onderzoek ook hun redenen om wel vlees te blijven eten. Ze noemden hierbij vooral smaak, hoge prijzen van alternatieven voor vlees en gewoonte. Ook de redenen om minder vlees te eten  werden genoemd. Dit waren zorgen over het milieu en dierenwelzijn, ook kunnen genieten van kleinere porties vlees en geld besparen.

Strategie voor minder vlees eten

De resultaten van het onderzoek kunnen volgens het RIVM helpen bij de ontwikkeling van strategieën om de vleesconsumptie van jongvolwassenen te verminderen. Een gecombineerde aanpak is volgens het RIVM hierbij het meest effectief. Gedacht wordt aan het verkleinen van de portiegrootte van vleesproducten, een lagere prijs en een beter aanbod van alternatieven voor vlees.

Bron: RIVM

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief
Dossiers
Lees ook
Vlees in de media - week 31

Vlees in de media - week 31

De populariteit van de barbecue, verschillende slagers besluiten te stoppen en slager Theo Beerens vertelt over zijn vak. Wat lazen we de afgelopen week over de vleesbranche? Een greep uit de media.

‘Bij onze slagerij doen we alles zelf’

‘Bij onze slagerij doen we alles zelf’

Nina Markus (22) had net een baan in een hotel, toen corona toesloeg. Ze wilde niet thuiszitten en ging aan de slag bij het familiebedrijf, Slagerij van Meurs in Reeuwijk. Dat beviel zo goed, dat ze is gebleven. Ze is nu bezig met de opleiding Slager van SVO vakopleiding food.

Vlees in de media - week 29

Vlees in de media - week 29

BBB-kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager, tropische temperaturen en de kleinste slagerij van het Westland. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.