Rapport moet schaarse vergunningen ambulante handel tegengaan

De ambulante handel heeft een enorme stap gemaakt op het gebied van ‘schaarse vergunningen’. Voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft een onderzoeksrapport overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer.

Verschillende ambulante handelaren, waaronder bakkers, slagers en visspecialisten, hebben de geldigheidsduur van hun vergunning zien veranderen, waardoor zij zich grote zorgen maken over het voortbestaan van hun bedrijf, vertelt Achterhuis een paar dagen later in Spakenburg. ‘Ook de verschillende regelgeving per gemeenten zorgt voor onrust. Soms wordt de verdeling van de marktplaatsen net een loterij of gaan de plaatsen naar de hoogste bieder. Een ongewenste ontwikkeling.’

Om de desastreuze gevolgen van de wetgeving omtrent schaarse vergunningen voor de ambulante handel in kaart te brengen, heeft de CVAH het rapport laten maken, zegt Achterhuis. ‘Het document moet ervoor zorgen dat de belangen van de ambulante handel goed worden behartigd in de nieuw te vormen wetgeving. Het is het antwoord op de aangenomen motie van enkele maanden geleden, waarin de Tweede Kamer heeft gevraagd om een goed onderbouwd document, dat de basis zal vormen voor deze wetgeving.’

Externe expertise

Om niets aan het toeval over te laten, heeft de CVAH voor het vervaardigen van dit rapport externe expertise ingehuurd. ‘Het doel is om de politieke besluitvormers een helder en concreet beeld geven van de gevolgen van ‘schaarse vergunningen’ voor de ambulante handel en hen bewust te maken van de bezorgdheid die onder veel ondernemers leeft, zodat dit zal leiden tot een overwogen en evenwichtige wetgeving waarin de bedrijfsbelangen van ambulante ondernemers goed worden beschermd.’

Toch is er volgens Achterhuis nog veel werk te verrichten. ‘De Nederlandse gemeenten zijn autonoom en dat betekent dat we alle gemeentes moeten overtuigen. We willen hen er door middel van het rapport van overtuigen dat ondernemers ongeveer vijftien tot twintig jaar nodig hebben voor ze hun investeringen op een verantwoorde manier kunnen afschrijven. Bij het gros van de gemeenten staat het sein op groen, maar we zijn er nog lang niet.’

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Pluimveesector wil gelijk speelveld met andere landen

Pluimveesector wil gelijk speelveld met andere landen

Door een toename van de import van pluimveevlees en eieren uit derde landen, komen er steeds meer producten op de markt waarvoor lagere standaarden gelden. De Nederlandse pluimveesector wil een gelijk speelveld en vraagt hiervoor aandacht in een brief aan de verantwoordelijke ministers.

After-december-dip

After-december-dip

In mijn laatste column schreef ik dat ik zo kon genieten van de decembermaand, de voorbereidingen en de keuze van strategie. Binnen een mum van tijd was de decembermaand voorbij en zaten we met de familie vermoeid, maar voldaan aan ons eigen kerstdiner.

Op ons bordje

Op ons bordje

In de moderne slagerij wordt er steeds meer gebruik gemaakt van verschillende bereidingstechnieken, zoals bakken, braden, grillen, stoven, sous-vide en steriliseren. Mijn opa (daar is-ie weer) had veel minder mogelijkheden op dat gebied.