Prijsexperiment bioproducten van start

13 augustus 2012 redactie

Foto: Jan Willem SchoutenDEN HAAG - Deze week start het prijsexperiment biologische producten. In tien gemeenten zijn in de supermarkten verschillende biologische producten in prijs verlaagd.

De biologische aardappelen, champignons, melk, eieren rijst, muesli, rundergehakt en varkensvlees zijn in de supermarkten vier maanden lager in prijs dan normaal. In de verschillende gemeenten gelden verschillende kortingen. Op die manier wordt duidelijk in hoeverre de prijs bepaalt of consumenten bereid zijn om biologische producten te kopen.

Het prijsexperiment vindt plaats bij de supermarkten in de gemeenten Berkel-Enschot, Brielle, Coevorden, 's-Heerenberg, Houten, Huissen, Maassluis, Uden, Uithuizen en Zaltbommel. Deze gemeenten zijn gekozen omdat spreiding over het land noodzakelijk is voor een representatief beeld.

Het praktijkonderzoek is onderdeel van het Tweede Convenant Marktontwikkeling Biologische Landbouw. De convenantpartijen streven naar 5 procent marktaandeel biologisch in de consumentenbestedingen aan voeding in 2007. Om te weten wat de invloed van de prijs is in het bereiken van deze doelstelling, is inzicht nodig in onderliggende motieven van consumenten om al dan niet biologische producten te kopen.

Lees ook:

Prijzenslag biologisch op komst

Altijd op de hoogte blijven?