Plastic tas uit de gratie

18 april 2017

Winkeliers geven fors minder plastic tasjes aan klanten. Volgens onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan er zo'n 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank nu de consument ervoor moet betalen.

De maatregel is 1 januari 2016 ingevoerd door staatssecretaris Dijksma om het plastic zwerfafval aan te pakken. Uit het onderzoek van bureau SAMR blijkt dat drie op de tien winkeliers nu een gratis papieren tas aanbieden ter vervanging van de plastic tas. Dat vinden ze klantvriendelijker dan geld vragen voor een plastic variant.

'De resultaten laten zien dat het verbod op het gratis weggeven werkt. Dat is een grote winst voor het milieu. Er worden niet alleen minder tassen geproduceerd. Het verbod zorgt ook voor een tastbare afname van plastic troep op straat en in het water', reageert de staatssecretaris.

Verbod

Consumenten betalen vanaf de eerste dag van 2016 aan de kassa een klein bedrag voor een plastic draagtasje.

De uitzondering bevestigt de regel: in sommige gevallen mogen verswaren (bijvoorbeeld: vers belegde broodjes) nog wel worden verpakt in gratis plastic. Dit geldt alleen als dit voedselverspilling tegengaat, of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.

Altijd op de hoogte blijven?