‘Plantaardig als nieuwe normaal moet in regeerakkoord’

plantaardig-vleesvervanger-eiwittransitie-pixabay

Foto: Pixabay

Als het aan de Transitiecoalitie Voedsel ligt, krijgt informateur Mariëtte Hamer er een opdracht bij. Zij ontving vandaag een open brief met een oproep om "plantaardig het nieuwe normaal te maken", door onder meer een milieuheffing op vlees op te nemen in een nieuw regeerakkoord en de heffingsopbrengst te gebruiken voor een lagere btw op groenten en fruit en compensaties voor boeren en lage inkomens.

Ook moet het nieuwe kabinet in het aankomende regeerakkoord vastleggen dat supermarkten en de voedingsindustrie evenveel reclame moeten maken voor plantaardige producten als voor vleesproducten én dat het aanbod van supermarkten, cateraars en horeca in 2025 voor minimaal de helft bestaat uit plantaardig voedsel, aldus Het Financieele Dagblad.

De Transitiecoalitie is een samenwerkingsverband van zo'n 200 personen, bedrijven en instellingen. De open brief is ondertekend door meer dan 50 vertegenwoordigers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

De oproep komt niet uit de lucht vallen. Volgens de TAPP Coalitie, ook aangesloten bij de Transitiecoalitie, zou uit onderzoek blijken dat 52 tot 63% van de Nederlanders voorstander is van een milieuheffing op vlees. De ondertekenaars van de oproep sluiten zich in één moeite door ook aan bij recente oproepen voor een suikertaks, verlaging van de btw op gezond eten en een verbod op reclame voor ongezond voedsel.

Foodlog

Dossiers
Lees ook
‘Zuid-Amerikaans vlees loopt hier als een trein’

‘Zuid-Amerikaans vlees loopt hier als een trein’

Barbecueën is populairder dan ooit. De liefde voor buiten koken groeit al jaren, maar nu er door corona zo weinig te beleven valt, zijn de barbecueproducten haast niet meer aan te slepen. De ambachtelijke slager kan zijn hart ophalen. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Anton van Oevelen van Keurslager Van Oevelen.

Wetenschappers pleiten voor hogere vleesprijs

Wetenschappers pleiten voor hogere vleesprijs

Een groep van vijftig wetenschappers en D'66 coryfee Jan Terlouw willen de prijs van vlees jaarlijks 1 tot 3 procent verhogen. Ze verwachten dat mensen dan vanzelf minder vlees gaan eten. Dat schreven ze vorige week in een brief aan informateur Mariëtte Hamer.

Meatless Farm start crowdfunding

Meatless Farm start crowdfunding

Meatless Farm start een crowdfunding. Onder de noemer ‘verdeelt de M...F... taart' geeft de producent van vleesvangers consumenten een kans om aandelen te kopen. Het bedrijf geeft voor het eerst aandelen uit voor individuele beleggers. Dit gebeurt via het crowdfunding platform Crowdcube.