PIVA wint Juniorcup op Meat Expo

1 oktober 2021
Foto: PIVA

In Kortrijk Xpo vond van 26 tot 29 september Meat Expo plaats, een vakbeurs voor de slager, traiteur en vleessector. Op het programma stonden verschillende wedstrijden, waaronder de Juniorcup. PIVA won deze wedstrijd voor de derde keer op rij. 

De Juniorcup is een wedstrijd in voor jongeren onder de 25 jaar die een opleiding volgen voor beenhouwer-spekslager. De wedstrijd werd georganiseerd door Meat Expo onder de auspiciën van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. 

Voor de wedstrijd dienden de leerlingen van de derde graad slagerij individueel 42 producten in. Ook de leerlingen van 7 traiteur en vleesspecialiteiten stredenmee voor de creatiefste schotel met een extra beker geschonken door Minister Weyts. Albert Vogels, technisch adviseur slagerij: “Het is belangrijk dat de leerlingen zich kunnen meten met andere leerlingen en leren omgaan met de druk die zo’n wedstrijd met zich meebrengt. Het is als leerkracht leuk om samen met de leerlingen te groeien naar de wedstrijd en door diverse try-outs naar een eindproduct te werken.”

Prijzen Juniorcup

Het team van PIVA behaalde 16 keer goud (minimum 90%), 15 keer zilver (minimum 80%) en 11 keer brons (mininimum 70%). Waaronder de Beker van Ben Weyts voor creatiefste vleesschotel, die naar naar Niels Haiverlain (Heffen) ging. Natan Marschang (Schelle) is laureaat schotel vers vlees, laureaat ambachtelijke leverbereidingen en behaalde het hoogste aantal punten waardoor hij eveneens de Juniorcup wint. En Janco Binnemans (Hemiksem) is laureaat bereide of ovenklare gerechten. 

En tot slot behaalde Enzo Lenaerts, vorig jaar afgestudeerd aan PIVA in duaal slagerij, de derde plaats op het Gouden Mes in Kortrijk. Het Gouden Mes is een vakwedstrijd voor geselecteerde leerlingen uit de leertijd / duaal leren. Zij moesten vlees, van karkas tot toonbankklaar product en panklaar gerecht verwerken.

Altijd op de hoogte blijven?