Pilot Vion Apeldoorn en NVWA mogelijk uitgebreid

13 augustus 2013 Suzanne de Heer Berenslacht bij Vion.

De proef met controle op dierenwelzijn en diergezondheid bij Vion in Apeldoorn wordt mogelijk uitgebreid. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

De pilot, waarbij toezicht op de dieren gehouden wordt op basis van Continuos Control Monitoring (CCMT), is in juli gestart in het kader van het programma Vermindering Regeldruk Vleesketen (VRV). Dit houdt in de dat de controle van de welzijn van de dieren anders ingericht wordt. Vion doet deze proef samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De proef heeft betrekking tot het welzijn en de gezondheid van de varkens voorafgaand aan de slacht. Vion en de NVWA hebben hiervoor normen vastgesteld. Via digitale data-uitwisseling is het voor de NVWA ter plaatse steeds mogelijk deze informatie te raadplegen. Tevens wordt de keuring voor de slacht anders ingericht, waardoor deze door de NVWA in de stal kan worden uitgevoerd, in plaats van bij het lossen van vrachtwagens. Dit scheelt aanzienlijk in het aantal uur controleren.

Dijksma schrijft in de brief aan de Tweede Kamer dat als uit de evaluatie aan het eind van de pilot blijkt dat deze nieuwe vorm van toezicht goede resultaten oplevert, bekeken gaat worden of het ook ingevoerd kan worden op andere slachterijen.

Altijd op de hoogte blijven?