Panden doorzocht wegens illegale import vlees uit China

15 april 2015 Vleesmagazine

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft dinsdag 14 april in Zuid-Holland twee bedrijfspanden en twee woningen doorzocht in een onderzoek naar illegale import van vlees uit China. Een onderneming wordt ervan verdacht vlees uit China in te voeren en in de handel te brengen, terwijl daarvoor in de Europese Unie een importverbod geldt.

Bij de doorzoekingen zijn honderden dozen met vlees en vleesproducten en ook bedrijfsadministratie in beslag genomen. De inhoud van de dozen wordt nader onderzocht. Door het ingrijpen is vermoedelijk een einde gemaakt aan de illegale import door deze onderneming. Onder leiding van het Functioneel Parket onderzoekt de NVWA-IOD hoeveel vlees er door het bedrijf illegaal vanuit China is ingevoerd en wat het bedrijf er vervolgens mee heeft gedaan.

Importverbod

Sinds 2002 geldt een verbod op de invoer uit China van de meeste soorten vlees voor menselijke consumptie. De maatregel is ingesteld nadat de Europese Unie in China tekortkomingen had geconstateerd bij de controle op het gebruik van diergeneesmiddelen en de aanwezigheid van residuen daarvan in levende dieren en dierlijke producten. Door het vlees illegaal in te voeren omzeilde de verdachte onderneming ook de verplichte importcontroles. Geïmporteerd vlees dat niet is gecontroleerd, mag niet in de handel worden gebracht.

Altijd op de hoogte blijven?