Oud-voorzitter VNO-NCW Hans de Boer (66) overleden

Hans de Boer

Oud-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer is overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie in samenspraak met zijn familie laten weten.

De Boer werd donderdag getroffen door een zware hersenbloeding. Hij overleed in de nacht van zondag op maandag op 66-jarige leeftijd. Hij was gisteren jarig, meldt de NOS.

De Boer was tot september 2020 voorzitter van VNO-NCW, gedurende ruim zes jaar. Bij zijn afscheid benoemde de koning hem tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote inzet voor ondernemers, zijn voortdurende inspanningen om Nederland ook internationaal op de kaart te zetten en de vele maatschappelijke nevenactiviteiten in zijn leven.

Ook voorzitter MKB Nederland

Daarvoor was De Boer van 1997 tot 2003 voorzitter van MKB-Nederland en zat vijf jaar in het dagelijks bestuur van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof reageert aangeslagen: ‘Een man zo energiek, vol humor, bruisend van ideeën en nog zo veel plannen is er opeens niet meer.’

Vonhof noemt De Boer een fantastische collega en een mentor. ‘Met bevlogenheid heeft hij zich vele jaren ingezet voor ondernemers, groot en klein. Eerst als een van mijn voorgangers bij MKB-Nederland, later bij VNO-NCW.’

Rechtdoorzee

Volgens de NOS stond De Boer bekend om zijn provocatieve karakter en was hij rechtdoorzee. Zo zei hij in een interview: ‘Ik kom uit Friesland, en Friesland levert weinig diplomaten.’

VNO-NCW-directeur Cees Oudshoorn laat in een schriftelijke reactie weten dat De Boers plotselinge overlijden ‘een diepe schok voor de organisatie van VNO-NCW en MKB-Nederland’ is. ‘Hans was een geliefde voorzitter, een uniek mens, ontwapenend, oprecht én uitgesproken en zeer bij ons betrokken. Met zijn scherpe geest, intelligentie en ongedwongen stijl in de omgang met mensen was hij een groot voorbeeld voor ons allen. Het was een voorrecht en enorm plezier met hem te mogen samenwerken’, schrijft Oudshoorn.

Aimabele onderhandelaar

De Boer deed meer dan eens een uitspraak op het scherp van de snede. Hij stond tegelijk ook bekend als een aimabele onderhandelaar, die veel voor elkaar kreeg. ‘Hij heeft ongekend hard gewerkt’, zei zijn opvolger Ingrid Thijssen daarover vorig jaar. Ook stond hij mede aan de wieg van de huidige coronasteunmaatregelen.

‘Met Hans verliezen we iemand die het hart zo ontzettend op de juiste plaats had zitten’, is de eerste reactie van Thijssen op het overlijden van haar voorganger. ‘Hij was sociaal betrokken, rechtdoorzee, creatief en hij heeft zich jarenlang met een groot gevoel voor humor en enorme overgave ingezet voor het ondernemerschap in Nederland.’

‘Dat deed hij trouwens ook buiten onze landsgrenzen tijdens zijn favoriete handelsmissies en met een grote passie voor een sterke Europese samenwerking. Met zijn overlijden laat Hans een groot gat na bij ons en al onze leden. We wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte met dit enorme verlies’, aldus Thijssen.

 
Lees ook
Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

Deadline btw-aangifte derde kwartaal op 31 oktober - Belastingdienst geeft tips

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het derde kwartaal nadert. Ondernemers hebben tot 31 oktober de tijd om dit te doen. Volgens de Belastingdienst hebben bijna vier op de tien startende en kleine ondernemers een herinnering nodig om dit tijdig te doen. Daarom geeft de Belastingdienst vijf tips voor een goede en efficiënte aangifte.

Belastingdienst helpt ondernemers bij administratie

Belastingdienst helpt ondernemers bij administratie

Ondernemers kunnen hun belastingszaken op drie manieren regelen. Via administratiesoftware, via een fiscaal dienstverlener of via de website van de Belastingdienst. Maar welke manier past bij welke ondernemer? De Belastingdienst geeft advies.