‘Orgaanvlees is vaak het eerst uitverkocht’

Zorg & Natuur

Van smakelijk gemarineerde hapjes tot grote stukken vlees en van blikken barbecues tot keramische grills; barbecueën is populairder dan ooit. De liefde voor buiten koken groeit al jaren, maar nu er door corona zo weinig te beleven valt, zijn de barbecueproducten haast niet meer aan te slepen. De ambachtelijke slager kan zijn hart ophalen. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Dirk de Bruin van Zorg & Natuur.

Vleesverkoop als ‘restproduct’: je ziet het zelden, maar dat is precies wat Zorg & Natuur doet. “En dan ook nog van hele goede kwaliteit”, zegt Dirk de Bruin. Samen met Bernie de Weerd is hij eigenaar van Zorg & Natuur Vof. De twee runnen een zorgboerderij in Oosterwolde en een zorglandgoed in Assen, met een boerderij, fruitstraat, pluktuin en een voedselbos. Core business: zorg leveren aan jongeren met gedragsproblemen of een verstandelijke beperking. Intern begeleidt Zorg & Natuur zes jongeren, ambulant vijftien. De Bruin: “Zorg op maat is voor veel mensen het beste. Onze jongeren passen niet meer in de reguliere zorg, die komen op straat.”

De tweede tak van het bedrijf is natuurbeheer; zo’n driehonderd runderen, honderd schapen en vijftien Exmoor pony’s begrazen in sociale kuddes natuurgebieden in vijf provincies. “Als dagbesteding trekken we de natuur in om alle nodige werkzaamheden te doen. Het vlees van dat vee wordt verkocht via de webwinkel. Plus wat producten van derden, zoals Leenders’ oranjehoen, Lankerhof kip, buitenvarkens van Veluws Land en wild via Herman Ter Weele. Zolang het duurzaam of natuurlijk is, past het in onze formule. En op is op: een kip heeft geen zes poten."

"We verkopen van kop tot staart en dus ook veel orgaanvlees. Producten als testikels van stieren, varkenshersens, rundertong, lever en milt zijn vaak het eerst uitverkocht. We hebben de totale vermarkting rond gekregen. Je mag vanaf ‘nul euro’ bestellen en je hebt de producten binnen twee dagen in huis. Aan een aantal slagers zoals slagerij Konijn in Den Helder verkoop ik hele dieren. Niets verspillen heb ik van huis uit meegekregen. Ons gezin met elf kinderen was volledig zelfsupporting. Als je wilt kun je overal iets lekkers van maken. Zo’n dier leeft ten dienste van ons en verdient ons respect. Daarom slachten we bij Ter Weele, hij werkt met respect voor het dier en liefde voor het product. Natuurlijk, gevulde bavette op de barbecue is super. Maar barbecuespiesen van runderhart zijn ook heerlijk, en varkenshersenen kun je frituren als nuggets. Ik raad iedereen aan dit soort gerechten te proberen.”

Dit is het eerste deel van de rondvraag De barbecue gaat weer aan. Volgende week verschijnt deel 2. Abonnees lezen de hele rondvraag in Vleesmagazine 3-2021 of online op Vlees+ of Vleesmagazine. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Lees ook
Barbecueseizoen 2021?!

Barbecueseizoen 2021?!

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Gertjan Kiers en Janine van der Geest buigen zich dit keer over het thema barbecueën.

Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Brancheorganisaties ontwikkelen hitteprotocol voor markten

Zomers kunnen de temperaturen hoog oplopen. Dit kan voor vishandelaren en marktslagers problemen opleveren voor de voedselveiligheid van hun producten. Daarom hebben brancheorganisaties Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), Poeliersbond en Vereniging voor Nederlandse Visspecialisten(VNV) een hitteprotocol ontwikkeld dat 10 juni naar de gemeentes is...

'Meeste klanten willen gemarineerde lapjes en spiesjes'

'Meeste klanten willen gemarineerde lapjes en spiesjes'

Barbecueën is populairder dan ooit. De liefde voor buiten koken groeit al jaren, maar nu er door corona zo weinig te beleven valt, zijn de barbecueproducten haast niet meer aan te slepen. De ambachtelijke slager kan zijn hart ophalen. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Maurice Rutten van Slagerij Jan Pinckaers.