Oprichting expertisecentrum voor ambacht en vakmanschap

17 januari 2017 Karin Geesink-Stegeman

Het Worstmakersgilde richt samen met SVO vakopleiding food en de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) een onafhankelijke stichting op voor het behoud van het ambacht en vakmanschap voor de vers speciaalzaken.

Het Worstmakersgilde wil de kennis en het vakmanschap van slagers waarborgen voor de toekomst. Hiervoor zocht het samenwerking met de KNS en SVO. Samen richten de partijen een expertisecentrum op. Door het oprichten van het expertisecentrum zullen specifieke vaardigheden en vakkennis gewaarborgd blijven en ontstaat er een collectief geheugen. Vanuit dit initiatief kunnen vaardigheden en kennis ook in de toekomst branchebreed beschikbaar gesteld worden.

‘Wij hebben bewust gekozen voor SVO en de KNS als partners. SVO voor de koppeling met opleiding en de KNS omdat zij veel contacten hebben en veel kennis in huis hebben’, vertelt Paul van Trigt van het Worstmakersgilde. ‘Het zijn ook twee onafhankelijke dienstverlenende partijen binnen de branche, wat erg belangrijk is voor het expertisecentrum.’

Kennis

‘Momenteel zit er heel veel kennis van het Worstmakersgilde bij personen in plaats van bij de organisatie. We willen graag dat al deze kennis gewaarborgd blijft. Het zou zonde zijn dat bij het wegvallen van een persoon, er ook veel kennis wegvalt’, vertelt van Trigt. ‘Om dit te voorkomen richten we het expertisecentrum op. De doelstelling is in ieder geval kennisverdieping. We willen het vakmanschap van de ambachtelijke slager waarborgen, waardoor we ons kunnen blijven onderscheiden van supermarkten. Kwaliteit en innovatie zijn hierbij sleutelwoorden.’

Online platform

Het expertisecentrum wordt ondersteund door een online platform. Op dit platform wordt onder andere nieuws gedeeld, kunnen slagers zich inschrijven voor vakwedstrijden en zullen er interactieve demonstraties worden gegeven.

In de komende maanden wordt het ontwerp van het expertisecentrum verder ontwikkeld. Het officiële startschot en bekendmaking vond 17 januari plaats tijdens de jaarbijeenkomst van het Worstmakersgilde.

Altijd op de hoogte blijven?