Ook Albert Heijn stopt met staleend

staleeend

Albert Heijn zegt als laatste grote supermarktketen toe definitief te stoppen met de verkoop van staleend. De marktleider belooft volgend jaar Kerst staleend-vrij te zijn

Wakker Dier is blij met de omschakeling, maar waarschuwt dat staleend de komende feestdagen nog niet uit de schappen is. 'Voorkom eendenleed op je bord; ga voor de vrije-uitloop eend', zegt Valeska Hovener van de dierenwelzijnsorganisatie.

Succes

De staleendcampagne van Wakker Dier is een succes. Naast Albert Heijn, garanderen ook Aldi en Lidl dat ze in 2019 overstappen op vrije-uitloop eend. Daarnaast verdwijnt de staleend uit de schappen bij: Boon’s Markt, MCD en Nettorama. Daarmee staat staleend met Kerst 2019 niet meer op het supermarktmenu.

Verschillende eenden

De supermarkten die gaan omschakelen, verkopen dit jaar nog staleend: Barbarie-eenden uit Frankrijk. Met duizenden dicht op elkaar gepropt, leiden ze een erbarmelijk bestaan. Hun snavels worden gekort, ze hebben geen zwemwater en ze staan hun hele leven op roostervloeren. Heel anders dan de vrije-uitloop eend. Dit zijn Pekingeenden die ook in Frankrijk worden geproduceerd. Zij hebben een buitenuitloop, staan op stro en hebben iets meer ruimte.

Campagne

Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van staleend. Binnen een week gingen alle supermarkten om. Staleend wordt nog wel verkocht in groothandels en in de horeca. Wakker Dier wil dat ook zij kiezen voor de vrije-uitloop eend.

Lees ook
Supermarkten kiezen voor kalkoen met één ster Beter Leven

Supermarkten kiezen voor kalkoen met één ster Beter Leven

Kalkoen is een populair gerecht tijdens de kerst. De supermarkten Albert Heijn, Aldi, Boon’s Markt, DekaMarkt, Dirk, Lidl, MCD, Nettorama en Plus willen voor kerst 2022 alleen kalkoen met minimaal één Beter Leven-ster in de schappen. De overige supermarkten hebben deze stap al eerder gemaakt.

Superlijst Dierenwelzijn: Supermarkten hebben te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Superlijst Dierenwelzijn: Supermarkten hebben te weinig aandacht voor dierenwelzijn

Supermarkten doen nog te weinig om het aandeel diervriendelijkere producten te vergroten en leggen hiervoor de verantwoordelijkheid bij de klanten. Dat blijkt uit het onderzoek Superlijst Dierenwelzijn naar in hoeverre supermarkten een voedingspatroon stimuleren dat bijdraagt aan een beter dierenwelzijn.

Event NEPLUVI in teken van koken met minder bekende kipdelen

Event NEPLUVI in teken van koken met minder bekende kipdelen

Op 17 november organiseerde NEPLUVI, de Vereniging voor de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, het evenement ‘Kip uit Europa: Vierkantsverwaarding’. De middag stond in het teken van koken met minder bekende delen van de kip en voorbeelden uit keten om te laten zien dat van kip niets verspild wordt.